НОВИНИ

Фіолетову кукурудзу селекції вінницького фермера купили вже три країни

14.08.2020 09:03
64e06ec------------------31

Вирощує диво-овоч – фіолетову солодку кукурудзу – фермер із Вінниччини Михайло Нагорняк. Він єдиний з українських селекціонерів, який з кормової кукурудзи зробив солодку. Про це повідомляє vinnitsa.info, пише agronews.ua.

На восьми сотках в селі Славне Вінницького району – 200 сортів кукурудзи. Та найекзотичніша – фіолетова. Коли та де взяв насіння Михайло Нагорняк вже не пам’ятає. Та минулого року кормову вирішив схрестити з цукровою. Вийшов новий солодкий, суто український сорт.

«Ми зараз прагнем солодкий тип перетворити в супер-солодкий, – говорить селекціонер. – Назвав «Вінницький Бордо».

Експериментувати над ним допомагав син Богдан. Зерна заливали перекисом водню, кавою та навіть окропом.

Фіолетову кукурудзу широко вирощують американці та китайці. Навіть досліди проводили. Давали її хом’якам. Ті, яких годували звичайною кукурудзою, були гладкими та кволими. А ті гризуни, які їли фіолетову кукурудзу, залишалися стрункими та грайливими.

«Її рекомендують вживати тим людям, які хворіють, для того, щоб вони покращили своє здоров’я. В профілактичних цілях. Щоб не було онкозахворювань, цукрового діабету», – коментує дієтологиня Галина Бурковська.

Тепер сорти українського селекціонера купують фермери з Білорусі, Узбекистану і Таджикистану.

«В Таджикистані дуже зацікавився аграрний університет. Ми зараз заклали досліди. В них там за один рік два врожаї можна збирати», – повідомив селекціонер Михайло Нагорняк.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: