На Вінниччині двічі на рік збирають врожай екзотичної культури інжиру
09.06.2025 11:05
За правильного догляду врожай інжиру можна збирати двічі на рік. Перший урожай — у липні-серпні, другий — у вересні та на початку жовтня, говорить жителька села Яришів на Вінниччині Альона Раку. Пише Суспільне.
«Перший урожай називається бреби — це плоди, які виросли на пагонах того року. Другий урожай буде формуватися на нових зелених пагонах. Він дуже солодкий. Єдине, його дуже люблять комахи. Якщо вчасно урожай не збереш, то мурахи перші його з’їдять, — поділилася Альона Раку.
Окрім інжиру, біля будинку господині ростуть цитрусові (три сорти лимонів, є два сорти мандаринів, апельсини, є кумквати, лаймквати і є цитрони), а також папая та маракуя. Інжиру вирощується у теплиці вже протягом 5 років. Перший живець жінка привезла з відпочинку.
«Сортів у нас є 5-6. Це ми були з чоловіком були на Закарпатті, то з нами там живцями поділилися. Доволі гарний сорт. Ми його і надалі культивуємо, бо він вподобав нашу територію. Проблема в тому, що інжир у наших регіонах вимерзає за зиму, тому основне завдання — зберегти пагони. Інжир дає два урожаї. Доволі непримхлива рослина, єдине — це морози. Вона росте практично самостійно, — розповіла господиня.
Інжир Альона Ракувирощує не лише у теплиці, а й у відкритому ґрунті. Торік посадили 45 кущів, і вони непогано перезимували.
«Тут, на цій території, у нас посаджено 45 корчів у відкритому ґрунті. На зиму ми його пригинаємо і накриваємо агроволокном. Знімаємо його аж зараз, зазвичай трохи раніше, але цей рік були прохолодні дуже ночі. Зараз відкриваємо, потім поливаємо, удобряємо. Він пішов вже гарно у ріст, і на зелених пагінцях вже буде урожай, — підсумувала Альона Раку.