ВАЖЛИВО

На відновлення агросектору України необхідно $30 млрд

28.03.2023 14:18
pole-prezident

Світовий банк оцінює прямі збитки агросектору України за рік війни у $8,72 млрд, тоді як загальні втрати галузі становлять $31,5 млрд., пише agronews.ua.

Як говориться у звіті СБ, найбільші втрати, близько 46% від загальної суми збитків, спричинені зниженням цін на експортно орієнтовані товари (пшеницю, ячмінь, кукурудзу та насіння соняшнику). Далі йдуть втрати від зниження виробництва однорічних та багаторічних культур (44%), скорочення тваринництва та рибальства (6%), а також зростання виробничих витрат у сільському господарстві (3%). 

Водночас загальні потреби на реконструкцію та відновлення галузі оцінюються в $29,7 млрд протягом 10 років. Тільки у поточному році необхідно $600 млн на відбудову пошкоджених активів та вирішення питання ліквідності.

Для відновлення сільськогосподарського сектору України в довгостроковій перспективі необхідні кошти для:

  • завершення реконструкції або заміщення завданої війною шкоди; 
  • розширення прямої підтримки фермерів та банків (через підтримку ліквідності сільськогосподарських кредитів) протягом кількох виробничих сезонів, щоб допомогти відновити сільськогосподарське виробництво;
  • підтримки довгострокового відновлення сільськогосподарського виробництва з метою збільшення різноманітності, кліматичної стійкості, продовольчої та енергетичної інтеграції, а також екологічної та соціальної стійкості відповідно до вимог «Зеленого курсу ЄС»;
  • збільшення інвестицій у державні установи, що надають сільськогосподарські послуги (санітарні та фітосанітарні), забезпечують безпеку харчових продуктів, моніторинг та реєстрацію земель, тестування ґрунтів для точного землеробства, сільськогосподарські дослідження та дорадчі послуги, підготовку та підвищення кваліфікації фермерів та працівників інших галузей агробізнесу тощо).

Гуманітарне розмінування в Україні обійдеться $29,7 млрд. На відновлення водних ресурсів та зрошувальних систем, за підрахунками Світового банку, необхідно $8,9 млрд.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: