НОВИНИ

На українських складах виробників добрив зберігається продукція на 2,5 млрд гривень

29.03.2019 12:54

На сьогоднішній день українські аграрії повністю забезпечені добривами вітчизняного виробництва. Союз хіміків України заявляє, що на складах українських виробників добрив зберігається продукція на 2,5 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні союзу, передають Українські Новини.

“У 2018 році в порівнянні з 2016 роком ситуація на ринку добрив істотно змінилася. На сьогоднішній день українські аграрії повністю забезпечені добривами вітчизняного виробництва, заявка Міністерства аграрної політики та продовольства щодо забезпечення аграрної галузі добривами до весняної посівної виконується на 100%. На складах вітчизняних підприємств зараз зберігається добрив на більш ніж 2,5 млрд гривень, які готові до відвантаження покупцям “, – прокоментував президент Союзу хіміків Олексій Голубов під час обговорення у проса забезпечення українського агропромислового комплексу добривами.

Повідомляється, що за підсумками 2018 року відбулося зростання внутрішнього виробництва добрив, однак частка імпорту добрив в споживанні становить понад 50%.

За словами генерального директора Федерації роботодавців України Руслана Іллічова, зростання внутрішнього виробництва стало можливим завдяки діям антидемпінгових заходів, а також співпраці українських виробників з “Аграрним фондом”, який другий рік поспіль виступає державним замовником добрив.

При цьому рівень споживання імпортних добрив залишається на рівні 60%, що не дозволяє в повному обсязі використовувати виробничі потужності українських виробників.

Зокрема, більше півроку простоює найбільший в Україні виробник добрив – Одеський припортовий завод (ОПЗ, Одеська область), інші виробники через недостатній попит на їх продукцію змушені працювати не на повну потужність.

З метою стабілізації роботи хімічної галузі, а також можливості зниження в перспективі ціни на мінеральні добрива українського виробництва учасники обговорення підготували звернення до Міністерства економічного розвитку і торгівлі про продовження дії введених раніше антидемпінгових заходів в комплексі з новими заходами.

Зокрема, на період підготовки до осінньої посівної 2019 року пропонується ввести пілотний проект, який передбачає переробку газу українського видобутку на азотні добрива на вітчизняних потужностях в обсязі, еквівалентному імпорту.

Це дозволить створити нові робочі місця і відновити роботу підприємств, які поки простоюють, а також знизити ціну на вітчизняні добрива для споживачів.

Крім того, учасники круглого столу запропонували в рамках пілотного проекту запровадити механізм компенсації ставок за кредитами для покупців добрив при їх закупівлі в українського виробника.

“Ми підготували економічне обґрунтування і закликаємо ввести державну програму фінансування, яка передбачає часткову компенсацію сільгоспвиробникам вартості витрат на мінеральні добрива, що купуються у вітчизняних товаровиробників, в сумі від 1 млрд гривень до 3 млрд гривень. З них 40% ми пропонуємо направити на закупівлю складних двох – і трикомпонентних добрив з вмістом азоту калію і фосфору і 60% – на закупівлю азотних добрив “, – цитуються в повідомленні слова Іллічова.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: