НОВИНИ

На українських прилавках може з’явитися риба з «пробірки»

17.04.2019 13:18

Згідно з нормами, дорослий людині треба споживати в добу 0,8-1,6 г жирних кислот сімейства омега-3. Але в раціоні більшості українців їх в десять разів менше. Особливо рибний продукт корисний для дитячого організму. Діти, в раціоні яких багато продуктів з високим вмістом поліненасичених жирних кислот (Омега-3, ПНЖК), ростуть більш здоровими. Так само рибний продукт корисний для розвитку розумової здібності. Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України.

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я людина на рік повинна споживати не менше 19,6 кг рибного продукту. У Європі цей показник в 2018 році склав 20,8 кг/чол. У Франції та Німеччині 24,2 кг/чол. У Норвегії жителі з’їдають близько 50 кілограм на людину. В Японії 70 кілограм. Ми явно не доїдаємо риби і рибного продукту. В Україні в 2018 році цей показник склав 9,6 кг/чол.

З кожним роком населення планети Земля збільшується. А рибні запаси в Світовому Океані зменшуються. За твердженням вчених більше 30% рибного ресурсу вже витрачено. Особливо це відчувають на собі види великих за розміром риб.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), третина ділянок рибного промислу виснажені. Світовий Океан інтенсивно забруднюється, в тому числі і важкими металами. А це середовище проживання риби. У нездоровому середовищі не може народитися і вирости здоровий організм. Тому в багатьох видах риби, включаючи тунця, знаходять частинки мікропластику і ртуті.

Дуже гостро стоїть питання зниження промислового рибальства в дикій природі. ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй) розробила Програму, згідно з якою до 2030 року тільки 35% споживчого світового кошика буде наповнюватися з дикої природи, а 65% риби і морепродуктів будуть вирощені. Для забезпечення даної Програми прийнято ряд кроків з розвитку Аква і Морі культури.

— Досить бездумно черпати з природи! Для наповнення ринку необхідно почати вирощувати рибу. За аквакультурою майбутнє вітчизняної рибної галузі. При цивілізованому використанні вітчизняного водного ресурсу ми за короткий проміжок часу можемо стати Європейської Рибницею! – стверджують в Асоціації рибалок України.

— Людство зіткнулося з необхідністю вирішити складне завдання. В умовах безпрецедентного за своїми наслідками зміни клімату, деградації навколишнього середовища і ресурсної бази потрібно забезпечити продовольством понад дев’ять мільярдів жителів планети – говорить глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

— У цьому питанні найважливішу роль відіграє рибальство і Аквакультура.

Сьогодні з різних куточків світу приходить інформація, що вчені пішли далі вирощування риби на рибницьких фермах і почалися експерименти з вирощування риби з «пробірки».

Американська фірма Finless Foods має намір замінити натуральну рибу в суші культивованим тунцем. Підприємство обіцяє вивести продукт на ринок вже через два роки, хоча поки собівартість рибного фаршу з біореактору доходить до $12 000 за кілограм.

Finless Foods планує перевести виробництво риби з водойм в лабораторії. Причому вирощувати рибу для подальшого знищення не будуть. Замість цього у живій особини візьмуть клітини, а потім культивують їх в стерильних умовах. В результаті поділу і розмноження клітин сформуються компоненти штучного м’яса.

Цілий стейк тунця виростити не вийде, але з невеликих шматочків можна буде сформувати котлету або фарш для негіторо – традиційної японської страви з тунця.

Крім тунця, Finless Foods планує виробляти інші види риби. У вересні команді вдалося виростити м’ясо на основі клітин коропа. На думку компанії, споживачі швидко звикнуть до культивованого м’яса.

Зі сторінок книг фантастів створення штучної риби вже набуває відчутні результати. Штучне м’ясо риби можна не тільки побачити, а й спробувати.

Схожі дослідні роботи по вирощуванню штучної «риби» йдуть в різних країнах. Розвивається і напрямок генної рибної інженерії. Суперечки про те, чи можна створити генетично модифікованого лосося, тривали не одне десятиліття. І сьогодні вони стали реальністю. Може бути, світ кілька поспішає з введенням ГМО-продукту, так як до сих пір немає однозначної думки вчених про його наслідки. Але, гостра нестача продуктів харчування, яка вже зараз відчувається в ряді країн, і буде тільки зростати, змушує технології та уряди країн приймати швидкі, але можливо не до кінця виважені рішення.

Прикладом цього може служити: канадська комерційна ферма, яка отримала дозвіл на виробництво ГМО-лососів. Тепер ця риба потрапить на ринок. Ферма планує виробляти до 250 метричних тонн риби на рік. У генетично модифікованого лосося є ген, який дозволяє йому в два рази швидше рости в порівнянні зі звичайним лососем. Рибу будуть вирощувати в наземних інкубаторіях. Планується, що перший комерційний урожай слід очікувати до кінця 2020 року.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: