НОВИНИ

На Тернопільщині фермер судиться з громадою за 120 гектарів землі

21.10.2021 13:07
24a070d2

На Чортківщині фермер судиться з Білобожницькою громадою за майже 120 гектарів землі. Йдеться про ділянку в селі Полівці. Фермер каже, орендує її з 2013 року та має право обробляти землю. Голова громади Віктор Шепета розповідає, термін дії договору завершився торік, а новий — не укладали. Про це повідомляє suspilne.media, пише agronews.ua.

Староста Полівців Антоніна Дмитровська каже, побачила, що техніка збирала урожай на ділянці землі, яка, за її словами, належить громаді:
«Ми виявили, що десь 25-30 гектарів вимолочено цього поля, вся ділянка має 118 гектарів. Ми під’їхали до людей, запитали: «Що ви тут робите?». Вони сказали: «Збираємо урожай». Ми запитали, чи є у них документи на цей урожай, чи можуть вони нам їх показати. Вони нічого не відповіли, тому ми звернулись до місцевої поліції. Коли приїхала поліція, техніка з поля почала з’їжджати».

У той день жителі села організували чергування в полі, розповіла одна із них Оксана Побуринна. Жінка каже, у перший день з ними були поліцейські, далі робили це самостійно, аби допустити того, щоб вони знову почали збирати урожай.

Майже 120 гектарів землі у Полівцях передали в комунальну власність Білобожницької громади в грудні 2020 року. Про це розповів голова громади Віктор Шепета. За його словами, коли отримували землю, вона не була в оренді:
«В акті було чітко позначено, що по цій ділянці термін оренди був до 1 листопада 2020 року. В березні депутати проголосували на сесії, щоб виставити цю ділянку понад 110 гектарів на прозорий аукціон для надання в оренду, по планах ми мали вилучити в бюджет громади від мільйона до півтора річної оренди. Попередній власник подав до суду, через суд наклав арешт на цю ділянку, хоча ми це рішення оскаржили й суд виграли».

Із 2013 року ділянку землі в Полівцях орендував фермер Мирослав Чир. Телефоном він повідомив, що у від’їзді, тому спілкуватись на камеру не може. За його словами, коли закінчувався термін договору оренди, він звернувся в Держгеокадастр, щоб його продовжити:
«28 вересня я написав заяву на продовження договору. В законі про оренду землі чітко записано, що якщо за 30 днів написав орендар заяву, а орендодавець нічого не відповів, значить договір продовжується на тих самих умовах».

Заступниця начальника обласного управління Держгеокадастру Валентина Бліщ розповіла, звернення від Мирослава Чира отримали 23 вересня 2020 року:
«Відповідь була підготовлена і надіслана 23 жовтня 2020 року про те, що з огляду на технічні причини нашого електронного документообігу Головне управління не могло прийняти позитивне рішення стосовно його клопотання. Більше він не звертався в Головне управління. В будь-якому випадку нова додаткова угода підлягала реєстрації, тобто треба було укласти з нами додаткову угоду про продовження терміну дії оренди, тому що, можливо, змінились умови договору оренди, збільшилась орендна плата за землю, вимоги могли змінитись і він мав би звернутись чи до нас, чи до органів місцевого самоврядування».

«Якщо орендодавець не надавав жодної відповіді на заяву орендаря і протягом місяця орендар таки продовжував користуватись цією земельною ділянкою і від орендодавця не надходило жодних заперечень, то договір вважався б таким, що продовжується. Проте, якщо в межах місячного строку таки орендодавець відповідь надав, чим заперечував щодо укладання договору оренди, тоді ця відповідь буде врахована. В цьому випадку, якщо це розглядається в судовому порядку, то, на мою думку, буде відмовлено щодо визнання договору оренди укладеним на новий строк», — так прокоментувала ситуацію адвокатка Ірина Заплітна.

Як розповів речник Нацполіції області Сергій Крета, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом. Також працівники обласного Держгеокадастру організували перевірку, щоб з’ясувати, хто зараз користується ділянкою землі у Полівцях.

Нагадаємо, що Селекціонери вивели новий сорт лохини.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: