НОВИНИ

На Сумщині сільська громада відродила традицію вирощування кавового цикорію

18.11.2020 07:36
20200605234701663

В селі Залізняк, що на Сумщині, селянські господарства зібрали перший урожай кавового цикорію. У позаминулому століття тут процвітало вирощування цикорію, згодом воно занепало. Наразі громада відновила старовинний промисел. Про це повідомляє AgroPortal, пише agronews.ua.

«Цього року ми вперше збираємо цикорій. Урожай невеликий, але це через невеликі площі. Загалом кожна сім’я, яка наважилася на вирощування цієї рослини, зібрала від 10 до 50 кг», — повідомляє методист відділу освіти, культури, молоді та спорту Верхньосироватської сільської ради Ірина Варламова. — Загалом цикорій досить гарно себе показав, і я, зокрема, зрозуміла, що треба давати кожній рослині більше площі для вирощування цієї культури».

У селі говорять, що для початку — це прекрасний результат: є з чим працювати зараз і є що залишити на наступний туристичний сезон для майстер-класів і дегустацій.

У селі Залізняк, що на Сумщині, почали облаштовувати цикорну бібліотеку-кав’ярню. Бізнес-план села Залізняк з облаштування цикорної кав’ярні-бібліотеки з аграрною та екологічною тематикою влітку здобув перемогу на IV Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України 2019».

Громада села виграла 100 тис. грн на реалізацію даного проєкту. Дану суму було витрачено на придбання інвентарю та обладнання для вирощування, переробки і приготування цикорію.


Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: