НОВИНИ

На скільки зарплата аграріїв нижча середньої по Україні

06.11.2019 15:58
groshi_superagronom-23463

За даними Державної служби статистики середня зарплата в Україні у вересні 2019 р. у 2,5 рази перевищила мінімальну і становила 10 687 грн. А за оптимістичним сценарієм середня зарплата в 2020 р. досягне 12,5 тис. грн. Водночас в уряді зазначають, що в 2020 р. уповільниться зростання зарплат. Про це повідомляє AgroRobota.com.ua.

Середня зарплата в агросекторі у вересні становила 9 524 грн — це на 10,9% нижче середнього рівня заробітної плати по Україні. Проте у порівнянні з вереснем минулого року зростання зарплатні аграріїв становило 16,2%.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин звернув увагу, що на підвищення зарплат у зв’язку з трудовою міграцією можуть сподіватися не всі поголовно, а тільки ті, хто затребуваний на ринку професій за двома критеріями: професіоналізм і дефіцит кадрів

«Ми маємо високий кадровий голод з низки вакансій, яких потребує український бізнес. Це працівники технічних професій, мова йде як про грамотних інженерів, так і про кваліфікованих робітників-верстатників високих розрядів. По-друге, водії фур, автобусів, технологічного транспорту (екскаватори, автокрани, машини з укладання асфальту і т. д.). По-третє, затребувані будівельні професії і вони, до речі, найбільш конкурентні за кордоном, так як комплексні бригади українських будівельників дуже мобільні. Універсальна бригада, яка вміє робити всі види робіт, однаково затребувана і у нас, і за кордоном. І мовний бар’єр великої ролі не відіграє», — стверджує Олег Пендзин.

Середньооблікова кількість штатних працівників у сільському господарстві у вересні 2019 р. становила 465,3 тис. осіб, що на 0,3% менше, ніж у серпні. Загалом найбільша кількість штатних працівників була у липні і становила 467,5 тис. осіб.

Щодо відпрацьованого робочого часу штатних працівників за видами економічної діяльності у вересні 2019 р., то аграрії працювали більше всіх — 159 год. Для порівняння, у серпні аграрії відпрацювали 156 годин.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: