НОВИНИ

На Рівненщині загинули сотні бджолиних сімей

16.05.2021 09:05
bees-4682096_1920

На Рівненщині у пасічників загинули сотні бджолиних сімей. Спеціалісти відібрали зразки на дослідження та направили їх у Київ, аби з’ясувати причину. У Держпродспоживслужбі Суспільному пояснили: причиною масової загибелі є не інфекція. Тим часом самі пасічники вважають, що це сталось через обробку полів агрофірмою, пише  agronews.ua.

Факт загибелі бджіл на Рівненщині зафіксували наприкінці квітня. Голова Спілки пасічників Рівного та Рівненського району Богдан Лимар повідомив: у кількох господарствах загинуло чотириста бджолосімей. На його думку, причина в отрутохімікатах, які використовує місцева агрофірма.

Відео того, як гинуть бджоли, Богдан Лимар відзняв на своїй пасіці у селі Милостів Рівненського району 30-го квітня. На ньому чоловік пояснює: комахи билися у конвульсіях перед льотком. 12-го травня бджоляр показав Суспільному порожні вулики.

"Мертві бджоли не гудуть": на Рівненщині вивчають причину мору роїв

“Тут порожній вулик, там порожній, погинули бджоли масово”, – показує Богдан Лимар.

Загалом з сорока бджолиних сімей врятувалися третина, – розповів пасічник. На його думку, причиною загибелі бджіл є отрутохімікати, які місцевий агрохолдинг використав під час висіву кукурудзи у ніч з 25 на 26 квітня.

"Мертві бджоли не гудуть": на Рівненщині вивчають причину мору роїв

“І на другий день у мене почалася масова загибель бджіл. Бджола льотна пішла на верболози квітучі, відповідно пестицидний пил осів на верболозах, вона принесла пестициди сюди до вулика. Яка встигла долетіти, яка не встигла долетіти – у полі загинула, і під вуликами лежали ось буквально гори загиблих бджіл”, – зазначив бджоляр.

"Мертві бджоли не гудуть": на Рівненщині вивчають причину мору роїв

Масова загибель бджіл наприкінці квітня сталася ще у кількох господарствах на території Дядьковицької тергромади, – сказав Богдан Лимар. За його підрахунками, загинуло близько чотирьох сотень бджолосімей.

Подібні випадки траплялися з 2015-го року. Аби з’ясувати причини цього та не допустити надалі, пасічники зустрілися з керівництвом громади та представниками Держпродспоживслужби.

“Проблема є… Ми створили постійну комісію, якщо вона зафіксує факт загибелі бджіл, якщо правильно відберуться зразки ґрунту, біологічний матеріал і будуть направлені в сертифіковану лабораторію, то сільрада виконає свої обов’язки, і, я впевнений, тоді можна з’ясувати причини цієї загибелі”, – сказав перший заступник голови Дядьковицької тергромади Руслан Костюкевич.

"Мертві бджоли не гудуть": на Рівненщині вивчають причину мору роїв

Спеціалісти обласного управління Держпродспоживслужби відібрали зразки бджіл, їх відправлять на дослідження в столичний інститут токсикології.

Винними у загибелі бджіл пасічник Богдан Лимар вважає товариство “Акріс-Агро”. На гарячій лінії підприємства для отримання коментарів щодо цієї ситуації порадили надіслати інформаційний запит. Суспільне його надіслало та опублікує відповідь, як тільки отримає.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: