АГРОРЕГІОНИ

На Рівненщині сіють кавуни

01.06.2023 15:24
630_360_1501739288-9943

Сільгоспвиробники Рівненщини цього року дещо змінили структуру посівів. Про це розповів голова Рівненської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Андрій Кузьмич виданню «Рівне вечірнє».

«Багато людей, в тому числі і я, насадили цибулі та моркви — навіть ті, хто раніше цього не робив. Адже нині на ці овочі, навіть старого врожаю, тримається висока ціна. Очікуємо на новий врожай, але багато залежатиме від погодних умов, а вони поки залишаються складними», — зазначив він. 

І додав, що чимало цибулі довелось пересівати. Через весняні приморозки вона стресує. Дехто сіяв цибулю під час дощів, а потім різко стало сухо, і на ґрунті утворилася кірка — міцна, як броня. Кукурудза чи картопля таку легко проб’є і вилізе нагору, а от цибуля — ні, оскільки має низьку початкову енергію росту. Без наступного поливу чи дощу рослина просто гине.

«Цього року кавунами здивує Рівненщина. Це нетипово для нас, але з’явилася ніша на цей продукт, і тому цього року їх висадили чимало. Скажімо, всього за 20 км від Рівного нині садять аж 12 га кавунів. Крихкість і солодкість дуже залежать від погодних умов, херсонські баштанні дозрівають під південним сонцем. Повітря, сонце і вода — це те, що формує смак. У нас клімат, звісно, відрізняється. Але повірте: наші рівненські кавуни, які будуть у нас на ринку, виявляться не гіршими за херсонські. 

Тож не думаю, що буде такий дефіцит і ажіотаж на кавуни, як торік — хто захоче, зможе поласувати. Раніше не було сенсу садити їх на Рівненщині, бо везли дешеві з півдня. Але ситуація змінилася, і люди ризикнули на експеримент», — додав  Андрій Кузьмич.

Крім того, за його словами, з’явився попит на броколі, шпинат, руколу, спаржу. А от споживання картоплі, навпаки, починає падати. Багато господарств категорично відмовилося садити картоплю, адже зараз її закупівельна ціна всього 3,5-4 грн/кг. 

«З екзотичного, але не масового, у нас взялися вирощувати нут. Також фермери цікавляться фундуком та обліпихою, це нішеві культури. Все ж з технічних культур у нас переважають соя, соняшник, ріпак, кукурудза, пшениця. Багато цього року посіяли гречки, врожай обіцяє бути хорошим. Перше місце традиційно тримають малина-полуниця і городина. А от квасолі на Рівненщині чомусь вирощують мало», — підсумував експерт.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: