НОВИНИ

На Рівненщині за голландською технологією вирощують першокласну картоплю

29.03.2019 07:38

На базі ТОВ «Яловицькі агротехнології» у селі Яловичі Млинівського району Рівненщини Любов та Генріх Біренси за голландськими технологіями вирощують високоякісну картоплю. Десять років тому Любов Біренс зі своїм чоловіком-голландцем Генріхом взялись вирощувати на Рівненщині картоплю. Наразі ТОВ «Яловицькі агротехнології» обробляє 400 га земель, окрім картоплі тут вирощують столовий буряк, зернові та олійні культури, пише golos.com.ua.

«Торік фірма «Чіпси-Люкс» замовила у нас сировину на 10 га. А вже у цьому році просить, аби ми вирощували її на 40. Переконались, що наша картопля якісніша, ніж у конкурентів», — розповідає Любов Біренс.

Для підготовки ґрунту, посадки картоплі та збирання врожаю тут використовують лише сучасну техніку. Якщо раніше для сортування врожаю залучали 60-70 осіб то сьогодні достатньо лише 10.

Господарство співпрацює з голландською та німецькою фірмами, зокрема «Агріко Україна», «Європлан» та HZPC. Тут вирощують такі популярні сорти, як Мадейра, Евора, Фламенко, Волера, Рів’єра, Мефіс, Пікассо, Піроль, Кібіц. Останні два використовуються для виготовлення чіпсів.

У вирощуванні картоплі Любов Біренс рекомендує дотримуватись певних правил.

«По-перша порада — не садіть картоплю по картоплі, бо це передача хвороб, вірусів, бактерій, інфекцій. По-друге, ґрунт втрачає необхідні органічні компоненти, тому його треба наповнити калієм, калій-хлором, фосфатом, але не перенасичуйте селітрою. Третє, мають бути хороші нові сорти високої репродукції» — радить фахівець.

Дотримання технології вирощування дозволяє отримувати з одного гектара площ від 45 до 80 тонн бульб.

«Ми вносимо органічні стимулятори, такі, приміром, як витяжка з торфу. Обприскуємо фунгіцидами. Іноді навіть доводиться використовувати спеціальні препарати, аби припинити ріст, висушуємо стебло. Враховуючи посушливу літню спеку, ми активно застосовуємо поливну систему. Без достатньої кількості вологи урожаю картоплі також не отримаєш», — підсумувала Любов Біренс.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: