НОВИНИ

На Рівненщині розвиватимуть мінісироварні

25.10.2019 09:23
cheese-2829034_1280-696x464

Просто утримувати молочне стадо замало, адже просто здавати молоко невигідно. Потрібно починати переробку. Таку думку висловив голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «ГориньДар» Юрій Потапчук під час семінару переробників молочної продукції, представників органів влади та банків. Захід організував Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», передає ukrinform.ua.

«У того, хто утримує молочне стадо, бізнес буде в «мінусі», якщо не займеться власною переробкою», — зазначив Юрій Потапчук.

За його словами, просто здавати молоко невигідно, адже з 2016 р., наприклад, приймальна ціна на нього не зросла, в той час, як вартість комбікормів, ветеринарного обслуговування, забезпечення випасами суттєво збільшилася.

«Тому ми для себе зробили однозначний висновок: треба починати переробку. Наша ферма знаходиться у Костопільскому районі, а виробництво — у Гощанському, де нам виділили приміщення для мінісироварні. Взяли кредит, закупили обладнання. Вивчили безпосередньо досвід роботи аналогічних малих «майстерень» сиру в Польщі, Австрії, Німеччині, в областях Західної України. Але ми вирішили не повторювати їхню рецептуру, а створити свою «родзинку» і почали спеціалізуватися на випуску м′яких, напівтвердих сирів, які нині реалізовуємо невеликими партіями, в тому числі і в Рівному», — повідомив він.

Фермер зазначив, що коли самому молоко виробляти і його переробляти, то одержуєш 15% додаткової вартості. А за гарно налагодженого процесу переробки, можна досягти показника 20-25%.

За словами голови ФГ «Дюксин Дорф» Наталії Новодарської, яка теж займається виробництвом сирів, відміннусировину може дати тільки якісне стадо, а тому у господарстві займаються селекцією дійних корів: починали утримувати 5, а зараз їх вже 31.

Директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий підкреслив, що на часі об′єднання малих виробників-сироварів в асоціацію.

«У нас є всі підстави, щоб створити бренд, наприклад, «Рівненська смакота», під яким докладати зусиль, щоб краще продати продукцію, яка заслуговує на увагу. Треба, щоб сир з малих заводів став звичним для нашого населення», — додав він.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: