НОВИНИ

Навчально-виробничий центр лохини з’явиться на Прикарпатті

07.02.2020 14:34
449381440_1_644x461_golubikaboruvkalohina-s-evropy-burshtin_rev005

У П’ядицькій об’єднаній територіальній громаді триває реалізація проєкту «П’ядицькі культури», котрий передбачає створення навчально-виробничого цеху з вирощування лохини у селі Мала Кам’янка Коломийського району. Про це розповів виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук. Повідомляє galka.if.ua.

Вартість реалізації проєкту становить 3 млн гривень, а ініціативу планують реалізовувати упродовж року.

«Реалізація проєкту здійснюється за підтримки міжнародної технічної допомоги Програми USAID DOBRE. Програма вже виділила громаді 1,5 млн гривень. Ще 350 тисяч гривень ОТГ виграла в рамках X обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано-Франківської обласної ради. Решту коштів на умовах співфінансування виділено з місцевого бюджету ОТГ», — підкреслив експерт.

За словами Ігоря Мельничука, суть проєкту полягає у створенні навчально-виробничого центру з вирощування та догляду за канадською чорницею (лохиною). Підприємство надаватиме два види сервісів. Перший – догляд за рослинами, збір урожаю, здійснення крапельного поливу, а навчання з розвитку аграрних підприємницький ініціатив – другий.

«Один гектар з вирощування пшениці, чи сої дає орієнтовно 25 тис. грн. Якщо ж говорити про лохину, то це 1 млн гривень з гектару. Ідея полягала в тому, щоб розпочати роботу у цьому напрямі та створити центр, який надаватиме сервіси для місцевих підприємців, фермерів, чи просто людям, котрі б хотіли займатись діяльністю з вирощування лохини. Агротехнолонічний центр, окрім вирощування продукції, займатиметься у перспективі також й логістикою, переробкою, зберіганням та збутом ягід», — сказав експерт.

Очільник П’ядицької ОТГ Петро Гайдейчук повідомив, що під ведення господарської діяльності у сільській раді виділили 16 га землі.

Юрисконсульт агенції Михайло Івашків наголосив, що нині є ще чимало охочих долучитись до проєкту. За його словами, 4 лютого у П’ядиках провели черговий семінар, участь в якому взяли 25 жителів громади – потенційних підприємців-фермерів.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: