НОВИНИ

На Прикарпатті господарство звинуватили в отруєнні людей пестицидами

11.04.2019 14:24

Громада смт Отинія (Івано-Франківська обл.) звинувачує місцеве господарство в отруєнні людей пестицидами. Тутешні жителі скаржаться на погане самопочуття, у водоймах вимирає риба, у вуликах — бджоли. Перші такі випадки були помічені 1 квітня, місцеві жителі пов’язують це з обприскуванням полів хімікатами, пише kurs.if.ua.

Мешканці заявляють, що про обприскування полів їх ніхто не повідомляє, чим саме обробляють землю, їм невідомо. З цим пов’язують те, що масово хворіють діти, в основному на захворювання верхніх дихальних шляхів — ларингіт, фарингіт, бронхіт, мають розлади шлунково-кишкового тракту. Були й випадки гострого інфекційного отруєння.

«Вже третього квітня в лікарні не було де стати, за один день прийшло близько 200 хворих дітей зі скаргами на високу температуру, сльозливість очей, першіння в горлі, кашель. При тому, що всю осінь-зиму діти взагалі не хворіли, імунітет добрий мали, а зараз і антибіотики не помагають», — розповідає місцева жителька Світлана Гуляк.

Володимир Янішак, лікар УЗД і за сумісництвом педіатр денного стаціонару Отинійської лікарні, каже, що кількість хворих за останній час зросла, особливо багато звертається людей, які живуть у будинках, прилеглих до полів. Ріст захворюваності може бути пов’язаний з перепадами температури повітря, авітамінозом, причиною може бути і обприскування полів, однак, аби бути впевненим у цьому, необхідно провести відповідні хімічні дослідження.

В той час завідувач дитячого відділення поліклініки Любов Соботник стверджує, що така кількість хворих у весняний період є нормою, а бронхіт, ларингіт чи ангіна викликаються вірусами, а не отруєнням.

«Для того, щоб поставити діагноз отруєння пестицидами, якими користується фермер, має бути мінімум два випадки тяжких госпіталізованих в день, про які змушена повідомити в санстанцію. На сьогодні не було ні одного такого випадку», — зазначила Любов Соботник, завідувач дитячого відділення поліклініки.

Особливо на діяльність підприємства скаржаться ті, хто живе за 20-30 м від полів, в селі Глибока. Там, окрім захворювань жителів, вимерли бджоли. Побоюються, що і вода може бути отруєна, адже неодноразово знаходили у водоймах мертву рибу. Місцеві жителі самотужки зібрали підписи та звернулись до Держспоживстандарту з проханням перевірити ґрунт та препарати, якими обробляють землю.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: