НОВИНИ

На Прикарпатті фермери вирощують суницю нейтрального дня

20.05.2021 12:11
клубника-полуниця-теплиці-750x430

До Прикарпатського фермерського підприємства з вирощування полуниць, яке розташоване у селі Чукалівка, що неподалік Івано-Франківська, увійшло до 50 кращих ягідних господарств України. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Таким бізнесом його власник Богдан Лутчин займається п’ять років. Каже, що головна мета – не збагачення, а створення робочих місць для людей, котрі планували виїжджати за кордон.

Свій бізнес чоловік почав, маючи у кишені 200 доларів. “Я їздив за кордон. Бачив, як наші люди працюють за кордоном, і подумав, чому ми не можемо тим займатися, чим займаються поляки”, — пригадує Богдан Лутчин.

“В Європі також вирощують полуницю. Ну, і вирішили спробувати. Ми починали з двох соток. Досвід гіркий був, ми йшли в крайнощі. Але основне – це не опускати руки і розуміти, в якому напрямку ти рухаєшся”, – каже фермер.

Раніше фермеру допомагали поратися з ягодами родичі та сусіди. Але згодом площа насаджень стала більшою і чоловік вирішив найняти людей. Сорт полуниці підбирає під клімат регіону. Найчастіше саджанці привозить з-за кордону. Для кращого врожаю вирощує їх у теплицях.

“Ми розуміємо, що в нас регіон інший трішки, ніж Закарпаття і Херсон. Тому що в них сонячних днів набагато більше. Тому ми вирішили вирощувати суницю, яка більше не залежить від тривалості дня. Це так звана полуниця нейтрального дня”.

Клімат Прикарпаття більше схожий на італійський, гірський. Ця полуниця любить перепади температури. Якраз такий клімат у нас, вона себе тут добре показує. А проблему дощів ми вирішуємо накриттям теплиць”, – каже Богдан Лутчин.

Нагадаємо, що дослідники розповіли, як змінювались у світі сорти полуниці за останні 25 років.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: