НОВИНИ

На Прикарпатті аграрії можуть втратити урожай озимих культур

14.02.2021 09:02
ozimi-750x430-20659

Третю зиму поспіль синоптики Прикарпаття фіксують тенденцію до зміни клімату в регіоні. Різкі перепади температури негативно впливають на розвиток озимих культур і рослини не можуть себе забезпечити поживними речовинами. Про це повідомляє kolomyia.today, пише agronews.ua.

«Перепади температури від мінус до плюс десяти негативно впливають на розвиток рослин. От навіть на полі видно, що рослини є жовтіші і зеленіші. Це все дія перепадів температур. Рослина не може себе забезпечити поживними речовинами. Вона живе, корінець не працює, листочки відчувають тепло, вони хочуть рости. Через це проходить частково редукція азоту з листочків. Переходить у молодші листочки, аби вони могли дати на майбутнє якийсь врожай», — розповідає Ігор Гринюк, головний агроном агропідприємства Тлумацької ОТГ.

За його словами, для доброго урожаю зернових потрібна певна погода, але ідеальних погодних умов останніми роками він на Прикарпатті не спостерігав.

Загалом аграрії Прикарпаття засіяли озиминою понад 70 тис. га. Як розповів Іван Андріїшин, директор департаменту агропромислового розвитку, зараз стан озимих культур добрий.

«Визначають стан перезимівлі методом відбору взірців. Це роблять три рази на рік — 25 січня, 23 лютого і 10 березня. Перший етап відбору взірців уже відбувся. Результати, які представили департаменту, свідчать про те, що 93 % перебувають у доброму стані, а 7 % — у задовільному», — зазначив він.

За даними обласного центру з метеорології, на Прикарпатті протягом наступних п’яти днів синоптики очікують зниження температури та сніг. За словами метеоролога Ірини Марчук, упродовж останніх 3 років похолодання фіксують саме навесні, а за останні 10 років — найтепліші зими.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: