ВАЖЛИВО

На посівах озимого ріпаку активізувалися шкідники

16.03.2023 07:09
kvitkoid

З настанням весни й підвищенням температури повітря актуалізувалося питання захисту озимого ріпаку від прихованохоботників. Відтак, важливо обрати правильну комбінацію інсектицидів для обробки посівів від шкідника. Про це нагадують фахівці компанії DSV, пише agronews.ua.

«В сучасних реаліях рахується кожна гривня в технології вирощування. Інколи вартість контактного піретроїда становить 3$ на 1 га, а витрати на його внесення, враховуючи зарплату, амортизацію та вартість пального, можуть бути вищими за сам препарат. Втім, якщо з тих чи інших причин ми вчасно не внесемо інсектицид, то недобір врожаю при масовому пошкодженні посівів шкідниками буде вимірюватись в тонах, які в кінцевому виразі будуть коштувати в сотні разів більше, ніж обробка. Тому всі, хто мав раніше негативний досвід з прихованохоботниками, вже підготували обприскувачі, а  дехто навіть і дрони для тих полів, де використання обприскувачів є складним або неможливим», – ідеться в повідомленні.

Пошкодження прихованохоботниками не тільки зменшує, але і напряму впливає на якість врожаю. Зерно з пошкоджених полів має малу масу тисячі насінин і, відповідно, низьку олійність. Тому ріпак не пробачає халатного підходу до використання засобів захисту, особливо інсектицидів.

Давайте не забувати той факт, що ріпак в минулому році був чи не єдиною культурою в сівозміні, який дав позитивний фінансовий результат і допоміг господарствам фінансово у цей складний час.

Тож в господарств Центру, Заходу та Півночі є час підготуватись до внесення, проводячи моніторинг жовтих чашок-пасток, а господарства Південної частини України вже приступили до внесення інсектицидів.

І пам’ятаємо, що краще вчитись на чужих помилках, а не носити граблі, які періодично «б’ють по лобі» раз на кілька років.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: