НОВИНИ

На Полтавщині агрофірма відмовилась від газу і перейшла на соняшниково- кукурузне біопаливо власного виробництва

09.12.2019 16:55
777771

У Петрівцях (Полтавська область) агрофірма “Астарта Прихоролля” опалює виробничі приміщення паливними пелетами та брикетами з відходів соняшника та кукурудзи. Компанія запустила виробництво біопалива та відмовилась від природного газу три роки тому, передає poltava.to.

Цех з виготовлення пелет та брикетів із сільськогосподарських відходів запустили батько й син – Віталій та Станіслав Шумейки, які дали нове життя екструдеру, облаштували дві лінії та налагодили виробництво.

«Вирішили утилізувати рослинні рештки, виробляючи паливо, – пояснює Віталій Шумейко. – Пелети призначені для автоматичних котлів, брикети – для потужних твердопаливних».

Щорічно виробничий підрозділ “імені Іваненка” ТОВ “Астарта Прихоролля” переробляє близько 300 тонн відходів рослинництва, зокрема, соняшника та кукурудзи.

Сировину просіюють, подрібнюють, а потім пресують. Із форми, яка потрапляє на конвеєр, випаровують вологу. Далі готові пелети та брикети потрапляють у біг-бег, де зберігаються до завантаження і розвезення по виробничих підрозділах.

«Виробництво пелет і брикетів продовжується упродовж опалювального сезону, тому що усі підрозділи “Астарти Прихоролля” перейшли на це паливо, – пояснює директор виробничого підрозділу “імені Іваненка” ТОВ “Астарта Прихоролля” Олександр Назаренко. – Від газу відмовилися: у Петрівцях – вже третій рік, на інших підрозділах – другий рік – це економічно вигідно».

Цех у Петрівцях забезпечує сировиною елеватор у Семенівці. Із тони сільськогосподарських відходів отримують 900-920 кг пального. За одну зміну переробляють близько двох тонн сировини.

Біопаливо з рослинницьких відходів то торік купували цукрові заводи в Яреськах і Новооржицькому. Цьогоріч брикетами та пелетами цікавляться навколишні села району.

«Якщо буде попит і стане вигідно виробляти його на продаж, плануватимемо закупівлю нової установки, щоб збільшити обсяг виробництва», – наголошує Олександр Назаренко.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: