ВАЖЛИВО

На півдні України померзли овочі відкритого ґрунту

18.04.2021 08:02
2021.04.13_price

Нестабільність погодних умов зумовила значну втрату (до 40%) посівів овочів відкритого ґрунту, суниці садової та малини на півдні України. Найбільше постраждали аграрії Миколаївщини. Про це повідомляє UHBDP, пише agronews.ua.

У зв’язку з втратою посівів, прогнозують фахівці, ціни на ранні овочі відкритого ґрунту залишаться високими до початку літа.

«В Миколаївській області під час зворотних заморозків озима цибуля, плантації суниці садової та малини вимерзли в середньому на 30-40 %, а в деяких господарствах – на 100%», – розповів Олег Калінін, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) в Миколаївській області та Фонду LASKA.

З початку березня кілька разів на ґрунті температура опускалася до мінус 3-4°С, один раз до мінус 12°С.

«Тож не дивуйтеся, що ціни на редис та молоду капусту зараз настільки високі. Торік у цей час оптова ціна редису становила 2 грн., і виробники масово викидали овочі у посадки біля ринку в Великих Копанях, а сьогодні редис оптом коштує 35-38 грн», – розповідає Едуард Дембінов, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) в Херсонській області та ГО «Земля Таврії.

Пан Дембінов також повідомив, що на півдні України через дощову погоду, яка тримається вже кілька тижнів, досі не висадили картоплю у відкритий ґрунт. Затримується на 2 тижні і посадка білої, червоної і ріпчастої цибулі.

Вологість землі настільки висока, що трактор просто провалюється. Так що врожай цих культур слід очікувати не в середині літа, а вже в серпні.

Плодоовочівники кажуть, що на ціну вплине і підвищення тарифів на електроенергію, так як всі види упаковки стануть дорожчими: сітки, ящики, коробки. Цього року спостерігається різкий стрибок цін на агроволокно, тепличну плівку, подорожчали і насіння, добрива, ПММ. Послуги сезонних працівників також стали дорожчими на 10-15 грн. і становлять 45-50 грн. за годину.

Крім того, за словами пана Едуарда, фермери Херсонщини цього року скоротили площі під овочевими культурами в середньому вдвічі.



Перегляди: 27
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: