НОВИНИ

На півдні України садівниця вирощує оливки

29.04.2020 07:02
olive_tree-e1503306511362-840x415

З 2013 року вирощує оливу у Криму садівниця Людмила, про що вона поділилася на форумі agroxxi, повідомляє agronews.ua.

“Попередньо я вивчила досвід чилійців. В акліматизації оливи у прохолодних регіонах вони попереду планети всієї після Нікітського ботанічного саду”, – розповідає садівниця.

І наводить приклад міста Сімеїз у Криму, де свого часу вироблялося 300 тонн оливкової олії для консервного рибного заводу. Також вона розповідає, і що у Середземномор’ї багато плантацій було засаджено морозотривкою оливою, яку вивели все у тому ж Криму.

“Я горю цим і просуваюсь в цьому питанні повільно і впевнено – і вже є маленький урожай- перший поки. В 2019 році році був перший урожай у мене, 8 штук олив. Олива росте на грунті, на зиму вкриваю поки. Вони все різного віку. Два дерева з них принесли плоди”, – ділиться Людмила.


На зиму деревця фермерка вкриває. Акліматизована олива витримує мороз до 20 градусів. Дерева поки невисокі і вдається їх утеплювати, вкриваючи, як виноград.

“Що буде далі подивимося. При посадці використовувала Корневін – на зиму перед укриттям посипаю попелом. Влітку просто прикопую поруч харчові відходи і все”, – ділиться досвідом Людмила.

З огляду на значну зміну клімату на півдні України, аклиматизовані сорти оливи можуть бути придатна до вирощування також у Херсонській, Одеській та Миколаївській областях.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: