ГРОМАДИ

На Одещині впровадили нові технології переробки фундуку

15.10.2025 16:21
На Одещині впровадили нові технології переробки фундуку

На переробному заводі НВО «Філберт» в Одеській області впровадили модернізовану технологію первинної обробки фундука. Про це повідомив президент «Української горіхової асоціації» Геннадій Юдін, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Генеральний директор підприємства Максим Шейко зазначив, що цього сезону на заводі розділили пилову зону приймання від зони сушіння та збільшили потужності сушильного обладнання. Встановлено три установки ємністю 5, 3 і 1,5 тонн, що дозволяє одночасно висушувати 9,5 тонн фундука з різних господарств.

«Ми вже маємо закази від інших садівничих підприємств на виготовлення автоматизованих сушарок різної ємності. Ми вже їх «на собі» обкатали, перевірили якість сушіння фундука на різних технологічних процесах при максимальній вологості. Тому впевнені в надійності цих сушарок, та й по ціні вони значно дешевше, ніж закордонні аналоги», – сказав Максим Шейко.

Завідувач виробництвом Олександр Височина повідомив, що на підприємстві створено лабораторію для визначення вологості, пошкоджень та інших показників фундука. Також модернізовано калібратор, який тепер одночасно працює з 12 бункерами і калібрує горіхи з точністю до 1 мм.

Підприємство вдосконалило й установку для розколу фундука.

«Ми технологічно вдосконалили наш агрегат, досягши значної чистоти в розколі та цілісності ядра на виході. Тільки не питайте, чим і як, – не скажу навіть по дружбі, бо це наша технологічна таємниця!» – додав Шейко.

За словами Юдіна, «Філберт» працює відповідно до державних стандартів, гармонізованих із європейськими вимогами.

«Наразі, ми повністю технологічно готові, як закуповувати фундук у наших садівників, так і надавати їм послуги щодо сушіння, калібрування та розколу фундука. Був би тільки врожай в наших українських садах та мирне небо над нами», – підсумував Максим Шейко.

Перегляди: 365


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: