НОВИНИ

На Одещині у заготівельника туш підозрюють сибірську виразку

11.08.2020 13:32
https://agronews.ua/

На Одещині в Саратському районі госпіталізували чоловіка з підозрою на сибірську виразку. Це чоловік, який професійно займається заготівлею туш (домашньої худоби). У сімейному осередку – п’ять контактів, у тому числі дитина. Вони отримують профілактичне лікування. Про це повідомив заступник директора регіонального лабораторного центру МОЗ України, Сергій Дементьєв. Про це повідомляє Главком, пише agronews.ua. 

Жителя села Фараонівка поклали в Саратську району лікарню, він на цей час отримує відповідне лікування. 

Відзначається, що чоловік звернувся до лікаря у зв’язку з появою на нозі характерного шкірного висипання. На цей час проби, взяті у пацієнта, направлені в профільну лабораторію Києва для проведення ПЛР-аналізу (біологічний аналіз на полімерну ланцюгову реакцію) для встановлення остаточного діагнозу. 

Зараз у Саратському районі працює спеціальна комісія, яка проводить протиепідемічні заходи в осередку зараження. Також встановлюються джерела здогадуваного інфікування. Зокрема вивчається стан домашньої худоби і туш у Саратському районі і поруч розташованому Тарутинському, де здійснювалася закупівля сировини і живої худоби. 

Дементьєв відзначив, що попередній випадок сибірської виразки було виявлено в Одеській області в 2018 році в тому ж Саратському районі, коли були інфіковані п’ять осіб при обробленні туші полеглої корови. Ця тварина не була вакцинована. 

Спеціаліст акцентував на тому, що до 2018 року в Одеському регіоні сибірська виразка не реєструвалася близько 30 років. 

На сьогодні в регіоні є 428 поховань худоби, полеглої в результаті зараження сибірською виразкою. З цієї кількості 22 скотомогильники – у Саратському районі. 

Як припустив заступник директора лабораторного центру, у серпні-вересні починаються дощі, під впливом яких ґрунтові води можуть розмивати поховання. Не виключено, що в подальшому дрібна і велика рогата худоба заражається «сибіркою» на пасовищах. Люди (пастухи, скотобійці та ін.) інфікуються в силу особливостей своєї професії. 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: