НОВИНИ

На Одещині створять медовий агрокластер

22.03.2019 15:22

В Одеській області починається впровадження пілотного проекту «Агропромисловий кластер з питань розвитку бджільництва». Його реалізація дозволить покращити рівень збору та переробки меду, а також підвищить конкурентоспроможність готового продукту. Про це повідомила заступниця голови Одеської обласної державної адміністрації Світлана Шаталова, інформує прес-служба.

Територіями проекту визначено Біляївський і Роздільнянський райони строком на три роки.

«Кластерні моделі розвитку територій давно використовуються в ЄС і США, вони є одними з найефективніших. Створення медового кластеру дозволить нам вийти на новий рівень з переробки меду і отримати якісний продукт. До реалізації проекту залучені не лише бджолярі, а й провідні науковці, представники місцевої та обласної влади», — підкреслила Світлана Шаталова.

За її словами, план розвитку агропромислового кластеру на три роки передбачає проведення комплексу заходів. Насамперед потрібно вивчити природно-ресурсний і екологічний потенціал територій і визначити найбільш продуктивні зони збору меду. На основі цих даних буде встановлено унікальні медозбори для утворення органічних пасік.

Надалі планується підписання угод з торговельними мережами для продажу продуктів, виготовлених учасниками кластеру. Таким чином, відбуватиметься кооперація виробників для збуту і розробки нових медових продуктів. А за рахунок розміщення пасік в унікальних локаціях і наявності автентичних продуктів місцевого виробництва можливе підвищення туристичної привабливості цієї місцевості.

За результатами реалізації проекту очікується підвищення рівня життя мешканців села, активізація фермерських господарств, створення нових конкурентних товарів з доданою вартістю, розширення географії експорту та нові робочі місця.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: