НОВИНИ

На Одещині незабаром з’явиться найбільша плантація шипшини в Європі

20.03.2019 12:30

В Одеській області до кінця березня висадять плантацію шипшини близько на 90 га. Така площа плантації стане найбільшою в Європі, повідомляє директор Першого інвестиційного кооперативу «Горіх Причорномор’я» Павло Тулба, пише Аgro-yug.

Наразі він орієнтований на переробку і тому шукає партнерів для кооперації, які на своїх площах вирощуватимуть кущі, а потім будуть привозити врожай на переробку. Його ідея полягає в тому, щоб диверсифікувати ризики при вирощуванні волоських горіхів і завантажити обладнання для їхньої переробки ягодами шипшини.

«Шукаємо партнерів, яким продаємо посадковий матеріал, приїжджаємо і висаджуємо їм «під ключ». Продали партнерам і засадили 40 га. Вони будуть доглядати кущі і везти урожай нам на переробку. І собі висаджуємо на двох ділянках приблизно 80 га. Закінчимо посадку до кінця березня — початку квітня», — розповідає Павло Тулба.

Тулба наводить приклад, що у Європі плантації шипшини менші: в Данії така на 60 га, а ягоди продають в Австралію. А в Болгарії вирощують шипшину для виробництва ароматичних олій із цвіту.

Із цілих заморожених ягід шипшини готують настоянки. Насіння використовують для олій, шкірку — для фармацевтичної продукції, чаїв, як вітамінну добавку для продуктів харчування. В Україні є чимало підприємств, які виготовляють із шипшини «Холосас».

«На сьогодні шипшина не є сільськогосподарською культурою в Україні, і це проблемно. Зараз ми реєструємо власний сорт, щоб отримати ліцензію на вирощування, і намагаємося через Мінагро визнати шипшину сільгоспкультурою», — зауважив Павло Тулба.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: