ВАЖЛИВО

На Одещині фермери створили еко-пасіку з унікальними вуликами

16.04.2020 11:02
20200414_3-dee8a0d1c7

Фермери-бджолярі Віктор і Наталя Котенки з с. Комарівка Любашівського р-ну, Одеської області власники екологічної пасіки. Наразі пасіка налічує 160 бджолиних сімей і розміщена в унікальних вуликах, пише agronews.ua.

Бджолярі використовують унікальні еко-вулики власної конструкції – бічні стінки вуликів тут роблять з очерету. Очерет екологічний матеріал, який добре зберігає тепло. В той же час, вулик з очерету “дихає”, у ньому для бджіл створюється опримальний мікроклімат.

Вулики з очерету – давня традиція в Україні. У давнину українці плели вулики з цього матеріалу, імітуючи природні бджолині гнізда. У наш час такі вулики теж популярні, хоча використовуються вузьким колом бджолярів. Але майстри, які виробляють очеретяні вулики, ще зберіглися. Правда, сучасні очеретяні вулики виглядають більш сучасно і часто зовні вже зовсім не схожі на стародавні. Скоріше на модернові меблі.

За словами Віктора і Наталії Котенків, бджолині сім’ї перезимували добре. До нового сезону в Комарівці готові: бджолярі вже встановили вулики в місцях медозбору та обробили рамки. Турбує бджолярів наразі посуха – через відсутність дощів мало цвіту. Але сезон лише розпочинається, тож надія на великий мед все ще є.

Нагадаємо, у березні 2020 році обсяги експорту українського меду зросли на 43%.


Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: