НОВИНИ

На Одещині через аномальне тепло почали виліт бджоли

04.01.2021 16:04
108405_r0_1140

Першого січня 2021 на полістирольній пасіці на Одещині бджоли вперше з початку зимівлі вийшли на невеликий обліт. У той же час сім’ї в дерев’яних вуликах влаштували практично повноцінний обліт. При цьому на вулиці світило сонечко, а температура повітря становила близько +12 градусів, виклали місцеві жителі відео на youtube, пише agronews.ua.


Досвідчені бджолярі повідомляють, що зазвичай перший обліт відбувається в березні. Однак цьогорічна зима – аномальна, і це вплинуло й на бджіл. На Одещині температура у січні, цьогоріч сягнула близько 13 градусів тепла, та спровокувала раннє прокидання бджіл.

“У батька взагалі відмінно літають, сонечко вулики нагріло і вони пішли, правда у нього вже 3-й день літають, а мої тільки перший раз вийшли і якось мляво (їх сонечко не нагріває) Правда вони і так пізно сіли в клуби. 23-го листопада був останній обліт, у батька в той час вже мінімум тижні 1,5 не літали”, – написав автор під відео.


За словами Івана Доскоча, голови ГО «Об’єднання маткарів України», наукового співробітника Національного наукового центру «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» розсинхронізація бджолиних і квіткових циклів вже стала новим викликом для бджолярів України.

“Змістилися терміни вегетації і терміни наростання маси бджіл. Через зростання температури бджолині та квіткові цикли розсинхронізувалися. Ми в себе це відмічаємо ранніми збудженнями бджіл, які виходять з зимових періодів. З’ясувалося, що рослини і бджоли реагують на потепління з різною швидкістю” – зазначив експерт.

Він також додав, що поки що з точністю не можна сказати, чи здатні рослини швидко адаптуватися до змін клімату і наскільки швидко адаптуються до потепління бджоли у довгостроковій перспективі.


Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: