ВАЖЛИВО

На невизначеності у вирішенні земельних спорів необхідно поставити крапку – Бойко

30.03.2021 16:35
https://agronews.ua

Прийняття законопроекту № 3296 від 31 березня 2020 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна» поставить крапку на невизначеності у вирішенні земельних спорів та дасть однозначну відповідь на підвідомчість даного питання. Таку думку висловив суддя-спікер Господарського суду міста Києва Роман Бойко в ексклюзивному інтерв’ю для agronews.ua.

Очевидно, що звертаючи до суду кожен хоче перемогти у спорі. Разом із цим не варто забувати про строки розгляду справи судом, адже перемога у справі через рік-два-три після звернення може бути сумнівною перемогою, коли втрачається актуальність судового захисту.

“Станом на сьогодні господарські суди демонструють швидкий розгляд справ на рівні всіх інстанцій, що є беззаперечним фактом, а отже саме господарська юрисдикція може забезпечити ефективний та оперативний захист порушених прав. Питання швидкого розгляду справ з наданням правової визначеності спірним питанням є напрочуд актуальним для земельних спорів”, – говорить Бойко.

Адже фермер не повинен чекати декілька років, поки суд розгляне спір про поновлення договору оренди землі, щоб визначитися, чи існують права для внесення добрив, проведення посівної та збирання врожаю. Погода та природа чекати не будуть, а очевидно, що фермер потребує визначеності, коли втрачає кошти та власні сили, засіваючи поле.

З відкриття ринку землі держава мусить надати всім учасникам ринку товарної землі чіткий меседж – існуватиме правова визначеність з вирішенням спорів в розумні строки. Це дозволить залучити реальні інвестиції у цю галузь. Саме на це спрямований законопроект № 3296 про передачу до юрисдикції господарських судів вирішення всіх спорів щодо товарної землі. Крім того, очевидно, що це позитивно вплине і на строки вирішення спорів.

“Наявність господарських судів лише в обласних центрах не зумовить обмежень у доступі до правосуддя, оскільки в господарських судах досить часто практикується проведення судових засідань в онлайн-режимі (Skype, Zoom, EasyCon)”, – зауважує Бойко.

Читайте також: В Україні вирішення земельних спорів потребує зміни у судовій системі. Вирішення земельних спорів потребує зміни Господарського процесуального кодексу України. Розібратися щодо доцільності прийняття законопроекту № 3296, які зміни відбудуться у процедурі вирішення земельних спорів, чи очікувати певні спрощення в ексклюзивному матеріалі для agronews.ua допомагають експерти.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: