НОВИНИ

На Миколаївщині очікують значного зниження якості зерна

02.07.2021 10:00
gd2iIKzRYNo1UURVnsGl8pw7LgeqnF6s

Аграрії Миколаївщини розпочали збирання озимого ячменю. Загалом в області під ранніми зерновими та зернобобовими понад 800 тисяч гектарів, зокрема 477 тисяч становить пшениця, 307 тисяч — ячмінь. Жнива нині набирають обертів у південних районах краю — врожайність становить від 30 до 50 центнерів з гектара. Масове збирання пшениці господарства розпочнуть з 10 липня. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Керівники сільгосппідприємств бідкаються з приводу затяжної дощової погоди. Якщо колись чекали з нетерпінням на дощ у травні, нині з вологою точно перебір. Миколаївщину заливало протягом двох тижнів. Такого поєднання інтенсивних опадів та високої температури навіть не пригадують. У цей час колос мав би бути зелений і яскравий, та через рясні опади вражений хворобами й тьмяніє.

Фермер Руслан Народа каже, що поле пожовтіло за два дні. «Пшениця почала хворіти, листя висихає, а зерну не вистачає наливу. Виною, — опади, яким ми спочатку раділи. Не можна обприскувати під час дощу. Фізично не змогли захистити свої культури. Причому як ранні зернові, так і соняшник, льон. Щойно дощ закінчувався, намагалися вийти і обробити, але доводилося почекати, доки просохне, а тут знову хмари…»

Аграрії півдня України цьогоріч масово зіткнулися з масштабним ураженням посівів фузаріозом, коли грибок з’їдає сам колос. «Достатньо було інфекції в ґрунті, волога погода, тепло і, звичайно, нормально розвинуті рослини, — зазначає директор аграрного наукового парку Микола Карпенко, — це кормова база для грибка. В північних районах він уражує кореневу систему. В південних — кореневу систему вразити не встиг, а потрапив саме тоді, коли ячмінь та пшениця цвіли. Тож накоїв біди».

Для півдня України така кількість опадів упродовж тривалого часу справді рідкість, підтверджують синоптики. За словами завідувача сектору метеопрогнозів Миколаївського центру гідрометеорології Романа Мурмила, нинішня погода — нетипова для півдня країни. Утім, не аномальна. «Просто є певна циклічність у природі. Цикл посушливої погоди змінився циклом вологої погоди. Особливо це стосується цьогорічного червня», — каже він.

На думку експертів, через хвороби якість цьогорічного врожаю істотно знизиться. А от про обсяги зібраного говорити ще зарано. Аграрії сподіваються, що опади не стануть їм на заваді.

Нагадаємо, скільки коштує перша чорниця.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: