ВАЖЛИВО

На Миколаївщині поліція допомагає рейдерам відбирати завод

26.08.2020 09:02
Screenshot_4

ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів» та ГО «Бізнес-Варта» приймають активну участь у поверненні законним власникам раніше вкраденого в них Братського Маслопресового заводу, що на Миколаївщині. Не зважаючи на те,  що законні власники через 3 роки судових процесів повернули своє право власності – все одно не можуть отримати доступ до майна, оскільки поліція діє на боці рейдерів. Буквально 24 серпня, власники підприємства дізналися про те, що невідомі планують вивезти з території техніку та обладнання. З метою його збереження вони звернулися до райвідділу селища Братське, щоб повідомити поліцейських про свої наміри – потрапити на територію підприємства з співробітниками приватної охоронної фірми для захисту майна. Проте поліція вирішила допомогти рейдерам. Про це повідомив Анатолій Гайворонський, заступник голови ГС «Всеукраїнський Конгрес фермерів», голова Асоціації фермерів та землевласників Дніпропетровської області, пише agronews.ua.

Анатолій Гайворонський  зазначив, що начальник ГУНП у Миколаївській області Сергій Шейхет разом із своїми підлеглими не побажав ознайомитись з документами, які підтверджують правову позицію законних власників і беззаперечно прийняв сторону рейдерів, які не надали жодних документів, що підтверджують їх право присутності на заводі.

«Таким чином назріває друга Врадіївка. Миколаївські поліцейські не  бажають усвідомлювати, що настав час, коли верховенство права – понад  усе. Міністру внутрішніх справ України – Арсену Авакову необхідно переглянути кадрову політику тих поліцейських, які своїми діями підривають віру в правоохоронну систему. Ми – громадські організації будемо до кінця відстоювати права та інтереси власників заводу, до поки не буде встановлена справедливість», – наголосив Гайворонський.

Андрій Наход, адвокат ГО «Бізнес-Варта», 3 роки відстоює у судах правоту власника заводу. Він надав коментар, про те як поліція 24 серпня 2020 року сприяла рейдерам у справі Братського Маслопресового заводу.

Адвокат наголосив, що у 2017 році завод вкрали, потім передали до управління АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів). АРМА передала юридичній особі, яка у свою чергу мала б повернути власникам завод. Але завод не віддали, натомість були прямі погрози, що завод знищать і пошматують.

«Власник маючи всі майнові і законні підстави на завод – відправив на територію заводу свого представника і адвоката, тобто мене, з охороною. Я з представником власника викликали місцеву поліцію. Поліція приїхала – ми  надали їм усі пояснення, документи, а також показали офіційні документи на зброю нашої охорони. Це все відбувалося у формі спокійного діалогу. І ми думали, що далі буде все спокійно, адже поліція побачила, що ми все робимо згідно закону. Натомість поліцейські сказали, що зараз приїдуть слідчі з ГУНП у Миколаївської області. Слідчі приїхали, але з трьома автобусами спецпризначенців,  які були повністю екіпіровані та озброєні», -підкреслив він.

Адвокат зазначив, що вищезгадані спецпризначенці без жодних пояснень, обґрунтувань вломилися на підприємство і застосовуючи фізичну силу поклали охорону власника заводу на землю. І сказали, що вони діють за наказом керівника. Це все тривало понад 10 годин, що згідно закону неправильно, адвокатів не допускали до охоронців.

У той момент коли приїхав ТОР, представник власника  був біля  території заводу, адвокат був в управлінні поліції, а от найнята охоронна перебувала на території заводу і стала потерпілою у цій ситуації. Спецпризначенці увірвалися і нікого не допускали на територію. Це при тому що ніхто не мав наміру чинити опору і відкрито про це говорили правоохоронцям з братська.

«Охоронців власника тримали на землі  і не дозволяли навіть випити води. Більше 10 годин тривали слідчі дії. Хочу наголосити, що власник заводу найняв охорону на кілька днів, оскільки були погрози порізати завод, як уже неодноразово було. Відповідно у охоронців були свої особисті речі: телефони, годинники, гаманці, одяг, набої, зброя. Проте  спецпризначенці ГУНП  Миколаївської області забрали собі усі речі охоронників, дійшло навіть до трусів і  носків. Деяку зброю і набої вони оформили як офіційне вилучення. А все решта, зрозуміло привласнили собі», – прокоментував адвокат.

Також він розповів, як правоохоронці забирали гроші. Суми, які становили зарплату охоронців – вилучили офіційно, а от менші суми до 2000 грн – забрали собі в кишеню. 

«Цю незрозумілу мотивацію представників правоохоронних органів ми  розглядаємо як метод тиску і впливу, а також, щоб зпрокувати непорозуміння  між найнятою охороною і власником заводу.

Фактично щодо громадян відбулось мародерство з боку офіційної структури ГУНП у Миколаївській області», – наголосив адвокат.

-Пане Андрію, коли Ви з представником власника і найнятою охороною зайшли на територію заводу, до того моменту як Ви викликали поліцію, там напевно ж була охорона, яку поставили рейдери?

«Так, звісно, рейдери, які захопили завод поставили своїх озброєних людей, але я їх не можу назвати охороною, адже згідно закону  ніхто не мав права  там перебувати. Арешт скасовано, права АРМА і ТОВ «Інтер Ойл» стали не чинними, для власника заводу це були сторонні особи», – відповів він.

Як відреагували вищезгадані озброєні сторонні особи на охорону власника і чи була взаємодія між цими особами і працівниками ГУНП у Миколаївській області?

«Коли ми зранку зайшли, ще до того як викликали поліцію, ці озброєні сторонні особи нас не зачіпали. І не було ніяких конфліктів і ситуацій, які б вийшли за рамки громадської безпеки.  ТОР не зачіпав цих сторонніх осіб. Чоловік який називав себе типу «начальником охорони», навіть спав п’яний з автоматом, а інші просто ходили по території», – сказав Наход.

Адвокат, Андрій Наход зазначив, що завод не вдається повернути, адже поліція сприяє рейдерам. АРМА не повертає завод чим перешкоджає правам власника.

Власникам поліція обіцяла охороняти завод, проте жодного поліцейського 25 серпня на території заводу не було.

Миколаївські ЗМІ повідомляли прорейдерське захоплення, яке відбулося 13 січня 2017 року, на Братському Маслопресовому заводі – ТОВ «НЕСТ», який  розташований в смт Братське, що на Миколаївщині. Захоплення відбулося шляхом фальсифікації документів  в Єдиному держреєстрі. В результаті рейдерства – аграрне підприємство «Братський Маслопресовий завод» втратило обладнання на мільйони гривень.


Нагадаємо, Анатолій Гайворонський розповів, що спонукало фермерів об’єднатись у збройні підрозділи. Українські фермери створюють збройні загони самооборони від рейдерства. Фермерська самооборона є громадською контролюючою силою від рейдерських захоплень, неправочинних дій та для самозахисту аграріїв.


Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: