НОВИНИ

На Львівщині розробили унікальне органічне добриво

11.01.2022 08:31
1612603955_superfosfat_dobrivo

На базі Національного лісотехнічного університету України науковці розробили мікробіологічні добрива на основі гриба мікоризоутворювача (чорного трюфеля). Про це повідомляє пресслужба Львівської облдержадміністрації, передає Укрінформ, пише agronews.ua.

За словами доцента кафедри екології Інституту екологічної економіки НЛТУ Вікторії Оліферчук, препарат, створений на основі плодового тіла чорного трюфеля, має у своїй основі пігмент меланін. Він трансформує пестициди, нейтралізує важкі метали, створює сприятливе середовище (ризосферу) навколо ґрунту, аби рослина могла рости.

Основним завданням біологічних добрив є стимулювання росту та розвитку рослин та підвищення їхньої стійкості до захворювань. На відміну від хімічних засобів, ці препарати дозволяють покращити якість ґрунтів і зменшити до мінімальних показників залишок хімічних речовин у зібраному врожаї.

«Це місцева розробка. Нам важливо залучати львівських науковців до прикладних досліджень у галузі сільського господарства», – прокоментував заступник голови ОДА Віталій Загайний.

На думку директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяни Гетьман, після запуску ринку землі питання збереження її якості стало вагомішим. Саме тому в області популяризують серед аграріїв засоби, здатні покращити якість ґрунтів.

«Для виробників не менш важливою є фінансова складова. У довгостроковій перспективі вони отримають якісніші ґрунти, на яких збиратимуть більш «чисту» продукцію, за яку споживач буде готовий платити додатково», – акцентувала Гетьман.

Керівник департаменту ОДА наголосила, що на Львівщині в межах обласної програми, фермерам, котрі використовують мікробіологічні засоби захисту рослин, відшкодовують 50% від їхньої вартості (у межах 50 тис. гривень).

Читайте також: В Україні з’явиться нова аграрна виставка AGRO KHARKIV.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: