Львів’янка Дарія Яремчук та кримчанин Вадим Хребтов заснували власне виробництво рослинних продуктів, зокрема тофу. Про це повідомляє Ukrainer, пише agronews.ua.
Діяльність цих закладів спрямована на те, щоб дати людям знання про свідоме харчування та показати багатогранність рослинного меню. А за основу виробництва багатьох страв обрали сою.
«Соя — це наша основна сировина, майже всюди вона присутня, починаючи з тофу. Тофу — це такий продукт спеціально для вегетаріанців і веганів, тому що він має багато білку і насичує організм дуже добре, але він не важкий, не має багато холестерину. Люди, які перестають їсти м’ясо, хвилюються, щоби їм було достатньо в раціоні білку, а тофу це має», — розповів Вадим Хребтов.
Виробники створюють тофу за традиційною азійською технологією. Замочену сою перемелюють у «соєвій корові» із додаванням води. Отриману сполуку фільтрують, тобто відокремлюють молоко від соєвої пульпи (окари). Потім соєве молоко проходить термічну обробку. Тофу, як і будь-який сир, створюється за допомогою процесу коагуляції. Сирний згусток розкладають у форми, пресують і охолоджують.
Соєве молоко проходить два етапи сепарації. У такий спосіб, кажуть виробники, із сої можна взяти максимум протеїнів. Окару здають в утилізацію, але Вадим Хребтов сподівається, що цей процес теж вдасться оптимізувати.
За словами виробників, вони намагаються використовувати у своїй продукції сировину, вирощену виключно в Україні, та акцентують увагу на тому, що дуже важливо перевіряти якість сировини особисто.
«Перед тим, як закуповувати партію, ми їдемо безпосередньо до фермера, який займається вирощуванням, беремо тестову кількість на аналізи, перевіряємо її», — відзначає Вадим Хребтов.
Як зізнаються власники «Зеленої корови», спочатку продукцію продавали лише у Львові, у нішевих крамницях здорового харчування. Згодом налагодили співпрацю почали працювати на всю Україну. Дарія Яремчук каже, що від запуску виробництва обсяги виросли у десять разів.