НОВИНИ

На Луганщині фермер вирощує екзотичні еко-овочі та робить з них халву і каву

07.04.2020 08:32
o_1ctarvk3mmt0eh2f8g16rn5bt4c

Житель сел. Троїцьке, що на Луганщині, Олексій Бут ще у 2005 році вступив до клубу органічного землеробства. Першими кроками до впровадження екологічних технологій стали відмова від орання землі, використання біопрепаратів та мульчування грунту. А наразі він вирощує екзотів в умовах України. З посиланням на troyitske.city, пише agronews.ua.

Спочатку фермер вирощував звичайні для України овочі. Наприклад, картоплю. Правда, суперврожайну. У 2019 році з чотирьох відер картоплі отримав 60. І це при тому, що у картоплі двічі за сезон бадилля підмерзало. Городник показує картоплю, що зростив. Найменша — з куряче яйце, а найбільшої вистачить для приготування першої страви на сім’ю.


Крім того, що городник вирощував по-новому огірки та помідори, він почав виписувати у виданнях та інтернеті різні екзотичні рослини. Якісь зацікавили тим, що мають красиві квіти, інші — бо корисні для здоров’я. Так на його ділянці з’явилася чуфа, гумі, лохина, годжі, середньоазіатська квасоля «Маш», чорний кмин, фацелія, амарант.

Фацелія грає роль сидератів на ділянці. Бджоли цю рослину просто обожнюють і дають багато меду. Амарант — щириця, яка прикрашає ділянку та використовується в салатах.

Горіхи чуфа не перший рік у раціоні троїцького вегетаріанця, як і квасоля «Маш». Лохину городник висадив цієї весни та восени. Ця ягідна культура полюбляє кислий грунт, тож придбав торф, назбирав ялинкових голок, раз на тиждень до середини жовтня поливав рослини. Тепер важливо, щоб лохина пережила зиму.

Більше двох років тому Олексій Бут повністю відмовився від м’яса, бо вважає, що тварини такі ж живі істоти, як і люди. Зрозумів це, коли почав читати різні філософські трактати. З того часу на столі у троїчанина овочі та фрукти, а замість м’яса — молочні продукти.

“Вранці перед сніданком з’їдаю столову ложку пророщеної квасолі «Маш», там багато вітамінів”, – каже фермер.

З чуфи, яку теж вирощує сам, робить напій, що нагадує каву, а ще смачну халву.

“У мене немає навіть картки у лікарні, я туди не ходжу, немає потреби. Допомагають правильне харчування та праця на свіжому повітрі”, – підсумовує городник.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: