Підприємство в Узині на Київщині понад рік вирощує одну з найбільших прісноводних креветок – Макробрахіум Розенберга. У промислових обсягах. Торік продали 16 тонн, а цього року планують вийти на 21 тонну. Про це повідомляє, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
На тлі всеукраїнського імпорту це, звичайно, скромні цифри. Торік Україна імпортувала 25 тисяч тонн замороженої креветки. Але підприємці мають великі плани. Їхня продукція має попит і за кордоном, і в Україні.

Заснували підприємство кілька товаришів з різних міст України. Один з них – “атовець-кіборг”, інший – волонтер. Звела їх війна на Сході.
Олександр Рябошлик з Канева, що на Черкащині, з квітня 2014 року шість років служив у зоні АТО. Був двічі поранений: у Донецькому аеропорту та під Кримським.
Олексій Слєпньов до війни був антикваром. З початком АТО почав возити на фронт допомогу українським бійцям.
Ще два роки тому їх вважали диваками, а їхній бізнес – безперспективним.
Нібито вирощувати та розводити прісноводну креветку в Україні технічно неможливо, для цього сприятливими будуть лише звичні для неї природні умови Малайзії та Індонезії.
“Ось така відбірна креветка постачається на ринки та у ресторани Одеси, Харкова, Києва. Їй чотири місяці. Вона важить 25 грамів. Ми її продаємо, щоб мати чотири цикли у рік. У теплу пору вона росте швидше”, – показує вирощену на власній фермі прісноводну креветку співзасновник ТОВ “Українська креветка” Олексій Слєпньов.
Таке підприємство – єдине в Україні, каже Олексій Слєпньов. Воно упродовж року займається промисловим вирощуванням та розведенням прісноводної креветки Розенберга.
До цього Олексій вивчав, як влаштовані та працюють креветкові ферми у Малайзії та інших країнах. Півтора року разом з друзями впроваджували привезені технології вдома.
Нині мають сім креветкових теплиць, це басейни на десятки кубометрів води у приміщенні, на різних базах підприємства у різних містах України. Є також багато власників малих ферм, які купують мальок в Олексія.
“Навчаємо людей, щоб креветка успішно росла в усіх. Вона може не рости лише через людську недбалість. Цим треба жити, цю справу потрібно любити. Приїжджаю на ферми вранці о шостій, їду додому пізно вночі, після першої години”, – говорить Олексій Слєпньов.
Нагадаємо, що названо продукти, що очікують різкого підвищення цін.