НОВИНИ

На Київщині вирощують екзотичні гриби

12.11.2021 13:35
steve-axford-foto-gribov-kitaja-i-tailanda-5

На Київщині діє сімейна ферма, що спеціалізується на вирощуванні різних видів грибів. Усе починалося з десятка квадратних метрів, прагнення до гастрономічної екзотики та ентузіазму, а розвинулося у велике підприємство, що реалізує продукцію тоннами. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Родина Савчуків вирощує шиїтаке, ерінги, джі-зонг, піопіні – загалом близько десятка видів екзотичних грибів. Ідея створити таку ферму у подружжя виникла ще вісім років тому. Тоді вони не змогли знайти в Україні шиїтаке, тому вирішили виростити східні гриби самотужки.

Вирощування екзотичних грибів потребує стерильних умов. Спочатку міцелій грибів засівають в субстратні блоки з тирси, висівок та кукурудзяної крупи. Це роблять у спеціальній інокуляційній кімнаті. Більше для росту грибів нічого додавати не потрібно.

“Перший врожай було навіть дещо страшно куштувати. Ми з чоловіком подивились одне на одного, посолили гриби і з’їли сирими. На всяк випадок, запили шиїтаке горілкою. Гриби були цілком смачними”, – розповідає власниця ферми Лора Савчук.

Східні гриби – не єдині екзоти цього царства, які вирощують в Україні. Так, наприклад, білі та чорні трюфелі вирощує Михайло Козьма з Чернівецької області. Щоб отримати перший урожай грибів фермер чекав протягом п’яти років – саме за цей час з посіяних спорів виросли трюфелі. Утім, посіявши гриби один раз, урожай з ділянки можна збирати протягом 10 – 20 років. Ціннішими вважаються білі трюфелі. Вартість продукту – 400 євро за 100 грамів.

Читайте також: В Україні ціна на мед досягла рекордного максимуму.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: