НОВИНИ

На Київщині виготовлятимуть ікру з равликів

31.07.2021 14:35
e978402-ravlyk-9-

Равликів з Наливайківки купляють як в Україні так і закордоном. На території колишнього колгоспу розпочалося спорудження всього необхідного для вирощування равликів. За перший рік продуктивність фабрики складала 70 тон равликів у селах Наливайківка та Почепин Макарівської селищної ради на Київщині. Про це повідомляє kyivregion.info, пише agronews.ua.

Карантин вніс свої корективи щодо бізнес-плану підприємства і тому на другий рік роботи було прийнято рішення зменшити продуктивність та зосередитися на розбудові інфраструктури підприємства. Сьогодні у власника Наливайківської фабрики Івана Осюка плани по створенню закритого циклу вирощення равликів – від ікри до готових продуктів з м’яса равликів.

Вирощують в Наливайківці Helix aspersa Мюллер, а не звичайних польових, на спеціальних полях-квадратах. Там знаходиться равликова ікра. Одне таке поле має площу 1 га, ви тільки уявіть. Зверху розміщенні дерев’яні щити, які з певною частотою поливаються водою. Ось в таких умовах і ростуть равлики. Якщо погода похмура, вони перебувають зверху на щитах, якщо на вулиці спекотно, то равлики ховаються під щити.

Як каже Іван, ідея створення подібного проєкту виникла достатньо давно і легко. Але от прийняття рішення було не простим, бо на аналіз ризиків та перспектив бізнесу пішло багато часу, плюс «за і проти» були занадто рівноправні між собою. Що також давало сумніви. Ідея достатньо незвична, погодьтесь.

Ну от рішення прийнято, але де? Настав час вибору місця, де можна було б розгорнути таку незвичайну фабрику. Після всіх роздумів, обрали Наливайківку, при чому комедія вибору в тому, що він був абсолютно випадковим. Але саме тут підійшли всі умови: чиста вода і грунт без хімікатів.

Перетворення з ікри в повноцінного равлика триває 4 місяці. Потім їх збирають і переносять в спеціальне приміщення, де равликів миють і три дні вони голодують, а потім на них чекає холодильна камера, де, за допомогою поступового зниження температури, вони засинають. Лише після цього можна відділяти мушлю від равлика.

Равликів з Наливайківки купляють як в Україні так і закордоном. В реалізації равликів підприємство співпрацює з компанією «Volutee».

На сьогодні у підприємстві працюють всього 20 працівників, але із розширенням технологічних процесів, будуть збільшувати і працівників. Крім того, на сезонні роботи наймають велику кількість працівників. Переважно це мешканці Наливайківки та Ніжилович.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: