НОВИНИ

На Київщині фермер заявив про рейдерське захоплення господарства та врожаю

07.10.2020 11:32
08e8fbcc7e24d95f838d92d71e62c3c0_XL-23957

Директор ТОВ “УБА-Агросвіт” Олег Орел стверджує, що його підприємство стало об’єктом рейдерства. На цій землі вони господарюють 12 років та мають договори оренди з майже 800 громадянами. Мова йде про ділянки, які розташовані на території Волошинівського і Селичівського старостинських округів Баришівської об’єднаної територіальної громади Київської області. Про це повідомляють “Факти” каналу ICTV, пише agronews.ua.

“Підприємство друге десятиліття на орендованих у людей землях вирощує різноманітні сільгоспкультури. Нині тут росте сонях, а 12 років тому були покинуті чагарники. Ніхто ці землі не обробляв. Ми за свої кошти зробили рекультивацію, вивели бур’яни і на даний час повинні були отримувати якісь прибутки. Але нам цього не дають змогу робити”, – розповідає Орел.

Фермер не може зібрати врожай через дії вже колишньої директорки підприємства, котра минулого року перереєструвала договори оренди пайовиків на іншу компанію, ТОВ “Капітал – агроінвест”. У такий спосіб передала їм в оренду 500 гектарів чорнозему. Причому угоди укладалися в турборежимі – деякі впродовж 10 хвилин. Про це свідчать дані з витягу про речове право.

“Реєстрація їхнього договору була о 14 годині 37 хвилин, зняття з реєстру нашого підприємства було в 14 годин 24 хвилини. Це зовсім нелогічно. Видно, що це робили зацікавлені люди. Реєстрація йде протягом щонайменше 5 днів. І це так по кожній такій земельній ділянці”, – розповідає Орел.

Незаконність перереєстрації паїв у січні 2020 року встановлює Київський окружний адмінсуд. Фермер Орел розповідає, що зараз суперечка продовжується в суді. Тим не менше він засіяв поле, але зібрати врожай не може. Директор ТОВ “УБА-Агросвіт” каже: “щойно техніка виходить у поле – на шляху стають невідомі кремезні хлопці, “тітушки”, які блокують техніку та не дозволяють вивозити зібране зерно”. Орел продемонстрував відео тітушок.

Журналісти “Фактів” спробували поспілкуватися з керівництвом ТОВ “Капітал – агроінвест”. Але поговорити з директором, громадянином Німеччини Дітріхом Трайсом, не вдається. Та наступного дня все ж погодилися надати коментар. На зустрічі був присутній і Дітріх Трайс. Але відповідати на питання – як так сталося, що договори оренди перереєстровували впродовж 10 хвилин, не захотів. За нього виступають адвокати.

“А чого ви ставите такі питання? Ви подивіться реєстр. Є договори, які розірвані в січні 2019 року, а укладені в лютому 2019-го”, – повідомив адвокат ТОВ “Капітал – агроінвест”. Водночас жодного документу “Фактам” не пред’явили. Натомість виставили журналістів за двері.

У документі, котрий адвокати надали журналістам, вказано, що ТОВ “Капітал – агроінвест” є єдиним і законним орендарем і землекористувачем. А ще написано: аби захистити нібито свої поля, зверталися до послуг охоронної фірми. Водночас, чому приїздили тітушки – не пояснюють.

Поки тривають розбірки, український фермер Орел вже підраховує збитки. За попередніми даними, цього сезону чоловік втратить не один мільйон гривень. Водночас вірить у справедливе рішення українських судів щодо вирішення ситуації з паями та порушення кримінальних справ проти колишньої директорки, яка і поклала початок конфлікту.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: