НОВИНИ

На Київщині молоде подружжя вирощує лаванду та ягоди

14.03.2019 09:29

Еко-ферму у селі Димер Київської області, заснувало молоде подружжя Олександра та Мирослави Мостепанюк. Зараз юні фермери сподіваються на наплив інстаграм-туристів. Очікують, що хіпстери зацінять ідею і влітку не буде відбою від креативних фотосесій на їхніх лавандових полях, пише “Агро-Центр”.

Господарством подружжя зайнялося два роки тому. Тоді збудували будинок та викупили землю під засадження зеленю. Сьогодні насадження займають 80 соток, висадили тут лаванду, полуницю та ожину. Саме лавандове поле займає 15 соток, а ягоди близько 30 соток.

Прибутків ферма поки не приносить. Але й це не відбило в молоді бажання працювати на себе на своїй землі. Аби розпочати власну справу, Олександру та Мирославі знадобилося 8000 доларів. Найбільше коштував посадковий матеріал. Працювати з рослинами допомагало двоє найманих працівників.

“Минулого сезону сума прибутків вийшла мізерною. Близько 40 тисяч гривень вдалося заробити на продажах. Це смішні гроші у порівнянні з тим, скільки довелося вкласти. Найбільша проблема, з якою зіткнулися при розвитку своєї справи – доносити до людей, що ми вирощуємо продукцію, яка варта не 15-ти гривень за кілограм полуниці, а сотні. Бо вона у нас органічна. Багато доводиться розповідати клієнтам, що якісну полуницю менше, ніж за 80 гривень оптом ніхто не продаватиме”, — каже Олександр.

В майбутньому площу під лавандове поле планують розширити. Фермери очікують, що їхній проект буде цікавий молодим та креативним фотографам. Коли кущі підростуть, здаватимуть плантації погодинно. Вартість оренди для любителів квіткових фотосесій обійдеться у 600-700 гривень за годину.

“Не визначилися, якою буде система оплати і що входитиме в чек. Найбільше мені подобається варіант, коли людина заходить на поле. Робить там, що хоче. І на виході отримує кілька кілограм ягід з собою”, — планує Олександр.

Територію еко-парку планують розбити на кілька ділянок: під фотосесії, зона відпочинку з кафе та міні-поля вирощування ягід. Люди зможуть вільно гуляти територію, переходити із зони в зону.

Продавати ягоди на ринках чи магазинах подружжя не планує, пояснюють, що вигідніше продавати одразу на фермі. Клієнти приїжджають на еко-ферму, купують та продукцію на місці. Минулого сезону подружжя зібрало урожай органічної полуниці до 1 тони.

На своїй фермі господарі не використовують жодних шкідливих хімікатів, тому це суттєво здорожчує вартість ягід. Для полуниці застосовують крапельний полив та органічні добрива. На полив витрачають не багато, бо зрошення роблять напряму зі свердловини.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: