НОВИНИ

На Київщині лохину вирощують на крапельному поливі

06.02.2019 10:25

У ТОВ «Агропроммаш» на Київщині уже 3 рік поспіль займаються вирощуванням лохини. Ягоду обрали через високу рентабельність та відсутністю конкуренції на ринку. Про це пише SuperAgronom.com.

За словами Євгена Заквацького, керівника ТОВ «Агропроммаш», лохина на полях господарства займає менше 1 га, проте на перспективу заплановано розширення площ під її насадженнями.

З іригативних заходів тут застосовують крапельне зрошення. Кущі поливають здебільшого зранку, щоб зберегти максимальну продуктивність вологозабезпечення.

«Усі, хто займається ягідництвом, а особливо лохиною, знають, що вона любить кислі ґрунти з рівнем pH 3,5-5,0. Площі, де розташовується культура, є достатньо кислими, але додатково перед посадкою на дно кожної лунки ще закладали кору сосни, тирсу і торф. Періодично, коли верхній шар просідає, під рослини знову досипають тирсу», — розповідає агроном господарства Тетяна Горицька.

За її словами лохину необхідно висаджувати так, щоб на неї добре потрапляло сонце. Лунку для рослин копають приблизно 70х70 см з глибиною до 0,5 м. Кущ від куща в рядку за технологією має бути приблизно на відстані 1 м, а міжряддя — 2,5 м.

«Підживлення рослин відбувається двічі на рік: навесні, після відновлення вегетації вносять азотні добрива (сульфат амонію) та калійні (сульфат калію); восени, перед входом в зиму — ті ж речовини, але норми можуть змінюватись. Із хворобами та шкідниками ми поки не зіштовхувались, але варто бути готовими до всього», — розповіла Тетяна Горицька.

У планах господарства — придбання обладнання для заморозки і переробки лохини.

Ягідництво не є основною діяльністю господарства, тут займаються вирощуванням пшениці, соняшнику, сої та картоплі.

Довідка: лохину вирощують майже в усіх регіонах України, площі під цією ягодою уже сягають 2 тис. га. І ця цифра з кожним роком збільшується. Окрім цього лохина має непогану врожайність. В середньому, в перші роки плодоношення ягода може давати до 1 т/га, набираючи обертів з кожним роком. Загалом рослини можуть давати врожай до 50 років.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: