НОВИНИ

На Київщині фермер вирощує земляний горіх та робить з нього печиво і чуфо-мед

01.11.2019 07:00
94c9d3a---------

Погодні умови України сприятливі для вирощування земляного горіха, або чуфи. Про це розповів фермер, фахівець з вирощування горіха Юрій Осадчий, пише AgroPortal.ua

За його словами, чуфа належить до традиційних для України, проте забутих культур. Раніше вона була відома під назвою смикавець або сить. Останнє пов’язане з тим, що горіх дає швидке насичення, адже має у складі до 35% жирів, 25 % цукру та чимало білка. А ще йод, магній, натрій, калій, селен, фолієву кислоту та багато іншого.

Раніше чуфу гектарами вирощували на Херсонщині для Одеської кондитерської фабрики. Зараз невеликі насадження мають поодинокі виробники в Київській, Полтавській, Тернопільській та інших областях.

Осадчий зазначає, що сам вирощувати чуфу почав 8 років тому з 4-х горішків, які привезла з Казахстану тітка. Його ділянки розташовані в Бориспільському та Баришівському районах на Київщині.

«Застосовую лише ручну працю, — говорить він. — Вихід врожаю дуже високий. Цього сезону висадив на сотку кілограм горішка, зібрав 70 кг».
З минулого року фермер вдався до переробки. Виготовляє з горішком печиво чуфарики, а також чуфо-мед. А зі стебел робить подушки. Нещодавно з’явилася ідея заварювати з коріння смикавця чай.

«Чуфу наряду з амарантом вчені називають їжею майбутнього. Вона дуже невибаглива до вирощування і надзвичайно корисна», — додає Осадчий.

З часом планує розширювати виробництво, проте виникає проблема з реалізацією.

«Доки торгові мережі не змінять політику відносин з фермером, не маю бажання з ними працювати», — говорить він.

І пояснює, чому: окрім стандартної націнки за рахунок маркетингу рітейлери здорожчують товар ще мінімум на 30%. Тож фінальний цінник буде досить високим для кінцевого споживача.

Однак в цілому виробництво чуфи Осадчий вважає перспективним і готовий ділитися досвідом та навіть посадковим матеріалом з початківцями.

«Насіннєвий матеріал — це мало не 70% успіху. Але зараз на ринку багато неякісних пропозицій. Горішок не проростає взагалі або дає слабкі сходи», — ділиться фермер.

Часто це відбувається тому, що його починають збирати до моменту визрівання — ще у вересні, тоді як оптимальні терміни настають з середини жовтня, додав він.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: