НОВИНИ

На Київщині чиновники шахрайським шляхом заволоділи державною землею

16.06.2020 15:32
https://agronews.ua/

На Київщині чиновники шахрайським шляхом заволоділи державною землею. За даними слідства, організатори підшуковували земельні ділянки, які після смерті одиноких людей не перейшли у спадок. Згідно з чинним законодавством, таке майно належить державі, але шахраї вирішили інакше. Для цього “чорні” нотаріуси складали заповіти від імені померлих, що давало змогу переписувати державне майно на підставних осіб. Останні в подальшому передавали земельні паї аграріям в оренду. Про це повідомляє Моя Київщина, пише agronews.ua.

Основні організатори даної злочинної схеми – міський голова Березані Володимир Тимченко та керівник КП “Березанський інформаційний медіацентр” Віктор Тимінько. У матеріалах кримінального провадження також фігурують колишня в.о. голови РДА Ольга Рудніцька, заступниця міського голови Яготина Олена Федина, а також колишній начальник відділу з питань юридичного забезпечення та земельних відносин Яготинської міськради Олександр Кудрявський, який із січня цього року перебуває на посаді голови Яготинської РДА.

У згаданого вище Тимінька було щонайменше троє підконтрольних державних реєстраторів, серед яких його дочка Еліна. Варто зауважити, що в злочинну діяльність були задіяні держреєстратори Київського міського нотаріального округу. У матеріалах справи фігурують імена Надії Кисельової, Олексія Кравченка, Вадима Рогача, Ігоря Рудакова, Ірини Малаховської, Надії Позднякової, Тетяни Смірнової, Тетяни Гресь та Віри Шмигельської.

Слідством було встановлено, що приватний нотаріус Тетяна Смірнова зареєструвала заповіти на земельні ділянки (паї) на ім’я Андрія Ярушина (чоловік постійно проживає на території анексованого Криму) після смерті жителів села Богданівка Яготинського району – Надії Бахмач, Олексія Остапця.

Після цього Березанський держреєстратор Олександр Бриков зареєстрував право власності, а реєстратор Студениківської сільради Тетяна Здольник незаконно зареєструвала передачу ділянок в емфітевзис (довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно) на 300 років.

При цьому, ділянки відійшли у користування ФГ “Олександр”, власником якого є Юрій Павлушко з Переяслав-Хмельницького району (багаторічний голова Переяслав-Хмельницького осередку Аграрної партії).

Також Смірнова засвідчила фальшивий заповіт Мотрі Василакій, згідно якого земельна ділянка в селі Яблунівка Баришівського району перейшла у спадок Ахметходжаєву Шавкату Азімовичу. На останнього Смірнова також зареєструвала “заповіт” Людмили Піскової з тієї ж Яблунівки. Тим же нотаріусом було засвідчено “бажання” жителів села Лозовий Яр Яготинського району Івана Солодкого та Пріски Рибак передати свої паї Валентині Пановій.

Приватний нотаріус Антрацитівського нотаріального округу з Луганської області (до речі, це місто наразі знаходиться на окупованих територіях) Лариса Шульженко посвідчила фіктивний заповіт від імені померлої жительки Боданівки Ганни Латай, яка нібито передала у спадок Олегу Кайдановичу свій пай у межах села. Такі ж документи вона видала на підставну особу Едуарда Миронова після смерті Марії Полежаки та Івана Шевченка – жителів Яблунівки.

Нотаріус Брянківського нотаріального округу Тетяна Гресь оформила два заповіти на земельні ділянки Марини Герасим та Валентина Романюка, жителів сіл Супоївка та Кулябівка відповідно, які отримала Катерина Петровічева.

Нотаріус Ізяславського нотаріального округу Віра Шмигалевська оформила два “липові” заповіти на Олександра Марцинюка, згідно яких він мав отримати майно померлих жительок Богданівки Феодосії Косяченко та Людмили Велігоші. Також Шмигалевська засвідчила завіт на майно жительки села Лозовий Яр Лідії Ломоносової, що перейшло у спадок Вадиму Лімаренку. Та ж схема була застосована до паю померлої жительки села Капустинці Катерини Сіряк.

Слідчими було встановлено, що на бланках з ідентичними номерами та серіями видавалися по декілька заповітів, а деякі з них були оформлені з помилками. Також згадані нотаріуси використовували на своїх бланках серію і номер, якими задовго до цього було законно оформлено заповіти.

У матеріалах слідства зазначено, що земельні ділянки перебувають в оренді ряду підприємств, зокрема ТОВ “Агрофірма Яготинська” та ТОВ “Нива Переяславщини” (бенефіціарний власник Олександр Мостіпан),  ТОВ “Обрій” (розташоване у селі Мала Супоївка Яготинського району) ТОВ “Новодавидівське” (знаходиться у селі Давидівка Пирятинського району Полтавської області).

Також правоохоронцями було встановлено, що згаданий раніше нотаріус із міста Антрацит Луганської області Лариса Шульженко оформила об’єкт незавершеного будівництва, що знаходиться у місті Березань за адресою вул. Шевченківський шлях 35/1-а, на згадану раніше Тетяну Пазюк (проживає в окупованому місті Горлівка Донецької області).

Після цього держреєстратор Студениківської ОТГ Тетяна Здольник внесла дані до Єдиного реєстру. Слід зазначити, що власником даної будівлі до смерті був житель Березані Микола Тишко, а земельна ділянка, де розташована недобудова, належить громаді міста.

Згодом будівля в якості майнового внеску перейшла до статутного капіталу ПП “РІАЛТРЕЙД СІСТЕМЗ”, що було оформлено на коханку мера Березані Тимченка Надію Люту. Після цього будівля була продана іншій компанії. Правоохоронці встановили 15 фактів незаконного відчуження будівель і споруд, що було організовано злочинцями.

“Наразі правоохоронці інкримінують організаторам та учасникам схеми шахрайство (ч. 3 ст. 190 ККУ), що передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Щоправда, офіційної інформації про проведення слідчих дій у Яготинській міській раді, де за версією слідства мали зберігатися основні документи, не було”, – зазначають у повідомленні.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: