НОВИНИ

На Кропивниччині розводять альпійських кіз для виготовлення сиру

16.04.2019 16:49

У селі Підлісне Олександрівського району займаються розведенням альпійських кіз. Про це повідомляє Depo.

Два роки тому місцевий житель Сергій Григір привіз для свого господарства понад 300 альпійських кіз із Франції. За його словами молоко кіз альпійської породи використовується у виробництві сирів. Це єдина в області ферма, де займаються розведенням альпійських кіз.

“У 2017 році ми завезли тварин із Франції. 300 кіз і 12 козликів. Це спокійні привітні тварини, з якими легко працювати, які не агресивні. Але чим цікава саме альпійська порода, – якість молока найкраще підходить для переробки в продукт, сир “, – розповів співвласник ферми Сергій Григір.

О 7:00 кіз доять. До доїльного апарату підключають одразу 12 тварин. На доїння витрачають дві години.

“Спочатку перекисом ми промиваємо, потім масажуємо, потім здоюємо. Після витираємо серветками. “, – каже операторка доїльного апарату Олена Чернявська.

“Молоко по трубах потрапляє до холодильного обладнання, там охолоджується, а потім ми відправляємо його на переробку”, – зазначив керівник ферми Анатолій Русаченко.

У спеціальному місті кози чекають окоту. Під час спілкування з журналістами одна з кіз народила двох козенят. Працівниця ферми зважила новонароджених по черзі. Після зважування двох новонароджених козенят поклали в обігрівальний бокс, де вони обсохли і зігрілися у козиному дитячому садку. У яслах тримають альпійських козенят віком до місяця.

“Цапам підпилюємо роги для того, щоб вони не травмували ні себе, ні людей, які їх обслуговують. І під час парування вони дуже агресивні з козою і можуть травмувати козу”, – розповів Русачеко.

Нині на фермі більше 400 альпійських  кіз. Їх молоко власники використовують для варіння сиру.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: