НОВИНИ

На Кіровоградщини посіви озимих можуть загинути від морозу

20.01.2021 16:05
4b18fe27c39d50b5

У Благовіщенському, Гайворонському, Голованівському та Новоархангельському районах Кіровоградської області посіви озимих можуть загинути від морозу. Про це Суспільному розповів начальник відділу обласного департаменту агропромислового розвитку Григорій Арсірій. При 20 градусах морозу висота снігу має бути не менше 20 сантиметрів, щоб не вимерзли озимі ячмінь і пшениця. Висота снігу в західних районах найменша в області – не перевищує двох сантиметрів. Про це повідомляє Суспільне Кропивницький, пише agronews.ua.

Яка частина посівів в області загинула від морозів, дізнаються після того, як візьмуть проби з полів – розповів начальник відділу обласного департаменту агропромислового розвитку Григорій Арсірій: ”Коли стане тепліше, відберемо рослини на ділянці 50 на 50 метрів, лишимо в теплому місці, щоб вони проросли. Чекати, щоб побачити відсоток пошкоджень рослин, треба 5-6 днів”.

Пік морозів, за словами Григорія Арсірія, очікують 21 січня. Відбір росли робитимуть 25 січня, 20 лютого і 10 березня.

На демонстраційному полі інституту сільського господарства національної академії аграрних наук у селі Созонівка Кропивницького району. На ділянці, під снігом – посіви озимого ячменю.

За словами завідувача відділу рослинництва інституту сільського господарства Назара Умрихіна, зараз рослини зимових культур знаходяться в стані спокою. Висота снігового покриву – 4 сантиметри: ”Для морозів на рівні 22-24 градусів такої кількості снігу недостатньо для гарантування того, що рослини не вимерзнуть. Сніговий покрив рихлого, незлежаного снігу висотою 10 і вище сантиметрів гарантує витримування морозів у повітрі до 30 градусів”.

За словами директора інституту сільського господарства національної академії аграрних наук Ігоря Семеняки, 14-16 градусів морозу можуть завдати шкоди посівам.

Але якщо посіви накопичили достатньо поживних речовини, то можуть, протягом короткого періоду, витримати морози до 18-20 градусів:

”Якщо ми спрогнозуємо зниження температури на рівні вузла кущення до мінус 14-15, то на пшениці вже можуть бути певні негативні наслідки. Але дуже серйозні наслідки можуть бути на ячмені озимому і на ріпаках. Це ті культури, які за 10-12 градусів морозу на глибині вузла кущення можуть загинути”.

Ігор Семеняка пояснив, що різке зниження температури небезпечне для рослин з невисоким вмістом накопичених цукрів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: