НОВИНИ

На Кіровоградщині загинуло понад 2 млн бджіл

29.04.2020 11:32
https://agronews.ua/

Більше двох мільйонів бджіл загинули в селі Вербівка Новоукраїнського району. Пасічник Володимир Заніздра пов’язує це з обробкою поля за 100 метрів від його пасіки мінеральними добривами. Повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Пасіка Володимира Заніздри налічує 34 вулики. Чоловік розповів, ввечері 17-го квітня побачив, що в його вуликах почали помирати бджоли в один вечір 29 бджолиних родин з 34-х померли. Каже, причиною загибелі є мінеральні добрива, якими обробляють поля.

З заявою про те, що в нього загинули бджоли звернувся до сільської ради і поліції.  Сільська комісія обрахувала збитки Володимира Заніздри у 30 тисяч гривень.

“Ми повинні зробити лабораторні визначення, від чого загинули бджоли, а також треба взяти на аналіз мінеральні добрива, які вносилися в ґрунт”,- коментує сільський голова Петро Магда.

“Зразки мертвих бджіл треба везти в Київ, через карантин цього не роблять. В Україні є лише дві акредитовані лабораторії, які проводять обстеження такого плану, вони знаходяться у Києві і Київській області. Терміни для цих оглядів дуже стислі. За три-чотири дні у відібраних зразках можна вже і не знайти отрутохімікатів. Тому діяти треба дуже швидко”, – розповіла речниця Держпродспоживслужби в області Наталія Шевченко.

Директор сільськогосподарського підприємства Юрій Литвиненко також чекає результати перевірки комісії. Він зазначив, якщо дії нашого підприємства призвели до загибелі бджіл, ми все відшкодуємо і вибачимось. Але хочеться встановити, дійсно, причину.

“Мінеральні добрива, які вносили у ґрунт, для бджіл є безпечними. У документі про специфіку внесення рідких азотних добрив у землю, йдеться про те, що вони нетоксичні” -, підкреслює агроном підприємства Дмитро Бойко.

Володимир Заніздра хоче, щоб йому відшкодували 30 тисяч гривень. На ці гроші купить тридцять нових сімей бджіл.

“Протягом останніх трьох тижнів до поліції звернулися більше десятка жителів області з приводу загибелі бджіл. Наразі проводяться перевірки, у тому числі і по заяві Володимира Заніздри”,- коментує речниця поліції області Віталіна Бевзенко.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: