НОВИНИ

На Кіровоградщині для реабілітації військових лікарня завела пасіку та лікує методом сну на вуликах

26.06.2020 08:32
08212

В обласному шпиталі для ветеранів війни у Кропивницькому третій рік поспіль для лікування та реабілітації бійців використовують апітерапію і навіть завели власну пасіку. Сон на вулику розслабляє бійців, а відтак допомагає долати як фізичні, так і психологічні проблеми. про це повідомляє novosti.kr, пише agronews.ua.

Апітерапію в шпиталі започаткували два роки тому. Нині медзаклад має дві бджолині сім’ї. Кожна живе у звичному режимі – гудуть і носять мед.

Пацієнт Роман Друзь уперше на такій процедурі. Зізнається, відчуття дивні.

“Відчуття дивні такі, цікаві. Гул стоїть, якщо закриваєш очі. Наче десь у лісі вітер шумить. Напівастрал наче. Мені поки подобається”, – каже військовий.

Олег Максименко спить на вулику щоразу, як проходить реабілітацію у госпіталі. Тепер і сам планує обзавестися шістьма бджолиними сім’ями.

“Після контузії в мене головні болі… Зір погіршився, слух, – розповідає про наслідки війни для себе боєць. – У мене психічна травма, доводиться систематично приймати антидепресанти. Після бджолотерапії уже з півроку не вживаю зовсім заспокійливе. Бджоли дуже допомагають. Заспокоюють нервову систему”.

Пацієнт шпиталю каже, почувається добре, тривога щезла, немає хвилювання, а відтак і настрій стає кращим.

Відпочинок поруч із бджолиною сім’єю має позитивний вплив на нервову, дихальну, м’язову системи, констатують лікарі. А ще вуликотерапія стабілізує артеріальний тиск, покращує кровообіг.

“У реабілітації і лікуванні наших пацієнтів широко використовуються фізіотерапевтичні методи лікування, куди входить більше десятка процедур. Поєднання традиційних фізіотерапевтичних методів лікування і нетрадиційних, тобто бджолами, показує високий терапевтичний ефект. Хлопці реагують на ці пропозиції позитивно. Відмов із приводу апітерапії немає”, – коментує лікар-фізіотерапевт обласного шпиталю Тетяна Кедик.

У середньому пацієнту призначають до десяти процедур. Одна триває 60 хвилин. Медики кажуть, година сну на вулику заміняє три-чотири години звичайного.


Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: