ГРОМАДИ

На Кіровоградщині зменшилося поголів’я свиней

31.10.2025 11:23
На Кіровоградщині зменшилося поголів’я свиней

В Україні, зокрема у Кіровоградській області, цього року зменшилося поголів’я свиней – у вересні утримували чотири мільйони 800 тисяч тварин, що на 240 тисяч менше, ніж торік. Зменшення поголів’я вплинуло на обсяг імпорту – у вересні він у 15 разів перевищив найбільші щомісячні показники останніх чотирьох років, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Такі дані озвучив аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Максим Гопка.

За його словами, у вересні в Україну імпортували шість тисяч тонн свинини, що на майже півтори тисячі більше, ніж у серпні, коли обсяг імпорту становив 4600 тонн.

«Обсяги щомісячні зростають. Причина – брак живця на внутрішньому ринку, тобто зменшення поголів’я з початку року. Це спричинило пошук нового альтернативного джерела постачання. Ним виявились країни Європейського Союзу, наближені до нас. Ціна в той період часу, коли збільшили поставки, була меншою, ніж на внутрішньому ринку».

Місячний обсяг імпорту свинини у вересні в 15 разів перевищив найбільші щомісячні обсяги останніх чотирьох років, сказав аналітик.

«Імпорт у 2023-24 роках й перші місяці 2025-го складав 100-300, можливо, 400 тонн на місяць. Такий стрибок востаннє був у середині 2022 року».

На Кіровоградщині свиней вирощують сотня господарств. Їхня кількість не змінилась, якщо порівнювати з 2024 роком, проте зменшилося поголів’я, сказала керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

«Нині в області утримують 187 тисяч свиней. Щороку ця кількість скорочується, і з початку цього року вона скоротилась на десять тисяч».

В області, за інформацією керівниці агродепартаменту, щороку виробляють до 60 тисяч тонн свинини. Цьогорічний показник – 59 тисяч тонн.

«Ми розуміємо, що кожного року відбувається зменшення. Потребу забезпечують торговельні мережі, тобто вироби, які продають на ринках області».

Пів сотні років вирощують свиней у господарстві із села Рівне Новоукраїнського району, що на Кіровоградщині. Нині мають 5,5 тисяч. Їх продають м’ясокомбінатам області, розповів керівник господарства Микола Макодзеба.

«175 днів порося повинно бути на фермі – від народження, з одного кілограма, дорости до 150 кілограмів».

За його словами, за рік ціни на корми для свиней зросли вдвічі. Нині за тонну зерна, сказав, платить майже десять тисяч гривень, торік у жовтні платив п’ять тисяч.

«Зараз так: на кілограм живої ваги ми витрачаємо до 80 гривень або й більше. А ще лікування й годування. Отримуємо невеликий такий зазор, щоб мати якийсь прибуток».

Подорожчання кормової бази вплинуло на закупівельні ціни, сказав фермер. Торік свиней продавали по 50 гривень за кілограм, нині – по 90. Останні два тижні ціна менша, і він пов’язує зниження закупівельних цін зі збільшенням імпорту свинини.

Марина Високіх торгує свининою, яку купує у місцевих виробників, на кропивницькому ринку. Кілограм гуляшу, показала, коштує 190 гривень, а найдорожча частина, ошийок – по 350 гривень за кілограм.

«Кожен хоче, коли похолодало, шматочок сала домашнього гарного взяти. А його на базарі майже немає. У вихідні воно і 400 гривень коштує, а в будні – 350-380. Сало дорожче за м’ясо. Викормити свиню дуже важко, люди незадоволені – вирізають свиней. То із салом практично повирізали вже».

Підприємниця Людмила Культенко із чоловіком вирощують свиней у селищі Нове. З її слів, сальну свиню потрібно годувати, мінімум, на місяць довше, ніж м’ясну, а це додаткові витрати. Крім подорожчання кормів, на вартість свинини, сказала, впливають і відключення електрики.

«Залишаються рештки – складаємо в холодильник, який споживає 24 кіловати за добу. Звичайно, вмикаємо генератор під час відключень, витрачаємось додатково ще й на бензин».

За даними аналітика Максима Гопки, з початку року ціни на свинину в Україні зросли на 34%. Дефіцит продукції на внутрішньому ринку стимулював збільшення імпорту. Своєю чергою ввезення свинини з-за кордону вплинуло на зменшення закупівельної вартості свиней через збільшення пропозиції на ринках і у торговельних мережах. На думку аналітика, подальше зростання імпорту призведе до подорожчання свинини в Україні на 10%.

Перегляди: 313


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: