АГРОРЕГІОНИ

На Кіровоградщині виростили кавуни-рекордсмени

08.10.2022 12:17
20220801_2861

Кавун вагою 19 кілограмів 350 грамів виростили в селі Захарівці На Кіровоградщині одноосібники Батько Микола й син Віктор Бузейнікови, повідомляє «Світловодськ».  Про це повідомля є agrotimes.ua, пише agronews.ua.

Видання зазначає, що вирощуванням нетипової для області рослини фермери займаються 13  років. Мали плоди вагою 14, 15, 18 кілограмів, а цього року отримали рекордсмена.

Бузейнікови вирощують картоплю, капусту, а одне поле площею 4 га повністю засіюють кавунами. 

Вирощувати кавуни розпочинав батько, це був один, потім два гектари, а останні три роки столову культуру вирощує і син, який свого часу закінчив Олександрійський професійний аграрний ліцей.

Висаджують два-три основних сорти, які підібрали їх для саме для своєї ділянки після років експериментів. Наприклад, баштан знаходиться на горі, з цієї точки видно усі села, що довкола, і там довший сонячний день: сонце раніше встає і пізніше сідає. Не на багато, але це великий бонус для кавуна. Минулого року змінили ділянку — і врожай був гіршим. Для обробки рослин використовують техніку частково: міжряддя сапається трактором, а рядок вже вручну. Хімічних речовин не застосовують взагалі. 

За словами аграрія, за усі роки не було такого, щоб кавун не вродив. Хоча цей рік був важким для рослини: складно переніс холодну весну — хворів, відсотків 30% сходів загинуло.

«Минулі роки найбільшими були плоди вагою 14, 15 кілограмів, – розповів Віктор Бузейніков. – Цього року досить багато плодів досягло 18 кілограмів, а ось 19-кілограмовий виріс вперше».

Нагадаємо, на Херсонщині найбільший кавун у 2020 році важив майже 28 кг, а найбільший кавун Книги рекордів Гіннеса важив 159 кг, його виростив у 2013 році Кріс Кент з містечка Сев’єрвілл, що в штаті Теннессі, США.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: