НОВИНИ

На Хмельниччині планують вирощувати корисні для здоров’я види пшениці

13.08.2020 12:32
124

На полях Красилівщини агрофірма вирощує традиційні сорти червонозерної високоурожайної пшениці. Кольорові сорти – чорно й синьозерну пшеницю, а також голозерний ячмінь, планують сіяти для продажу та для випічки на власній пекарні підприємства. Нові сорти кольорових зернових покращать харчування споживачів, бо мають корисні якості, втрачені в традиційних для нас червонозерних пшеницях. Про це повідомляє agroreview, пише agronews.ua.

«Ми не хочемо бути одноманітними, ми хочемо бути унікальними і створювати той продукт, якого ще немає, який має додаткову цінність, особливо харчову цінність. Вирощуємо спеціальні сорти такі як спельти, пшениці чорнозерні, голубозерні, голозерний ячмінь, також пігментовані», – розповів директор компанії Олег Білявець.

Головний агроном агрофірми Василь Косюк каже, що у світі почали більше уваги приділяти корисній для здоров’я їжі, і агрономія розвивається в цьому напрямку.

«Весь світ переходить на здорове харчування. Вирощування таких продуктів, які містять в собі велику кількість антиоксидантів, досить корисні для нашого здоров’я. Це наша тема, наш підхід», – розповідає Василь Косюк.

Насіння для дослідної ділянки у два гектари готовий надати Одеський селекційний інститут. Його старший науковий співробітник Сергій Поліщук розповідає, що разом із колегою працював над адаптацією іноземних сортів кольорових зернових понад 10 років. Наразі, селекціонери зробили відповідні схрещення і сорти можна випробовувати в Україні.

Директор каже, що виведені в інституті сорти випробовуватимуть на полях агрофірми Красилівського району. Тут мають наміри створити й наукову селекційну лабораторію.

«Лабораторію і кафедру для роботи науковців над революційними сортами, гібридами спеціальних, функціональних продуктів «хелсі-фуд». Це функціональний продукт, який кожна людина має споживати щодня, якщо хоче бути по-справжньому здорова», – розповідає Олег Білявець.

Начальник управління Департаменту розвитку промисловості та АПК ОДА Вадим Конончук про великі перспективи кольорових зернових на Хмельниччині поки не говорить.

«Подивимось, що з цього вийде. Це в цілому дослідні ділянки, які можуть показати, чи буде потенціал», – говорить Вадим Конончук.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: