НОВИНИ

На Хмельниччині оштрафували продавців «незаконних» ялинок

23.12.2020 11:32
12_main-v1577283382

Від початку роботи ялинкових базарів на Хмельниччині зафіксували 9 випадків несанкціонованого продажу ялинок. Такі результати роботи рейдових груп Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

За словами начальниці відділу інспекції Наталії Сологуб, хмельничани можуть самостійно перевірити легальність походження дерева на ялинковому базарі.

Хмельничанка Світлана разом із чоловіком Олегом вибирають ялинку. Зупинилися на виборі новорічного дерева до трьох метрів, ціна якого 500 гривень. Кажуть, щороку вдома прикрашають живу ялинку, а не штучну.

«Жива ялинка – це усе таки краще. Вона пахне. А штучна – це пластик. Живу, звісно, шкода, але вона створює настрій – різдвяний, новорічний. Мені хочеться живого, а не пластику. Ми стараємось кожного року якусь нову іграшку купити. Цьогоріч вирішили, що дощика не потрібно. Будемо чіпляти бусинки, і дітки ще роблять додатково свої прикраси», – каже Світлана.

Її чоловік Олег зазначив, що штучна ялинка – це також сміття, забруднення екології ще більше… Штучна вона постоїть 5-10 років і втрачає свої якості, і викидається, а це також забруднення. Жива ялинка йде на переробку, це екологічно, чисто.

Продавчиня Галина з Івано-Франківська. Торгує ялинками 15 років. Розповідає – цьогоріч відчутно зменшилася кількість покупців.

«У зв’язку з коронавірусом люди стали бідніші, тому набагато менше беруть ялинки», – каже продавчиня.

Жінка додала, що на пік продажів треба чекати на останні дні року. Каже, продає ялинки від 50-ти до 250 гривень. Найбільше купують півтораметрові дерева.

Підприємець Валерій продає плетені ялинки, які складаються з гілок. Їх вони плетуть усією родиною.

За словами чоловіка, працюючи гуртом за один день можна виготовити 30 штук плетених ялинок. Валерій каже, ціни на плетені ялинки, порівнюючи з попереднім роком, не змінилися. 30-ти сантиметрова ялинка буде коштувати 50 гривень, півметрова 80-100 гривень, метрова плетена ялинка 160-180 гривень.

Станом на 21 грудня на території Хмельницької області рейдовими групами екологічної інспекції зафіксували 9 правопорушень з продажу ялинок, каже начальниця відділу інспекції Наталія Сологуб.

«За продаж ялинок без маркування передбачена стаття 88/1 Кримінального кодексу України «Про адмінправопорушення», згідно якої передбачено накладення штрафу у розмірі 510 до 1700 гривень.

Наталія Сологуб розповідає про перелік документів, які необхідно мати продавцям хвойних дерев.

«В продавця має бути транспортна накладна, в якій зазначаються всі необхідні документи на реалізацію даних ялинок. Тобто має бути вказано, звідки вони отримали ці хвойні насадження, висота та інша інформація. Купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом, тобто самоклейною етикеткою або пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрихкод. Ці дані заносяться до системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника», – каже посадовиця.


Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: