НОВИНИ

На Хмельниччині фермер вирощує понад 200 сортів винограду

07.09.2020 14:32
154712763311013590

200 сортів винограду вирощує на присадибній ділянці Роман Єфименко у селі Лисогірка Летичівського району, що на Хмельниччині. У його колекції гігантські сорти, одна ягода в яких важить 30 грамів, а гроно досягає ваги у півтора-два кілограми. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

«Перші сорти винограду посадив 12 років тому. З того часу потихеньку почали збирати свою колекцію. Виноград – це така культура, яку треба доглядати 365 днів в рік», – наголосив фермер.

У колекції фермера є сорти з великими гронами масою 1,5-2 кілограми. Фото: Суспільне Поділля

У колекції Романа Єфименка є столові, мускатні, десертні, кишмишні, винні сорти винограду тощо. Серед них є сорти з великими гронами масою 1,5-2 кілограми або ж з великими ягодами, кожна з яких має вагу 30 грамів та розміри більше як 5 копійок.

«Найбільші ягоди цього року – це в нас Дар’я, теж її буде під 30 грамів, тобувський рожевий, в кожного винограду є свої плюси і свої мінуси. Монарх велика ягода. Але велика ягода – це не завжди гарний смак. Хочеться, щоб була не тільки велика ягода, але й щоб велика грона і щоб на кущі був досить таки непоганий врожай», – каже Роман Єфименко.

Гігантські грона: фермер на Хмельниччині вирощує понад 200 сортів винограду

Свою колекцію винограду Роман Єфименко формував, виходячи з якостей винограду та його адаптації до умов регіону. Зокрема, сорти з Херсонщини та Одещини гарно пристосовані до клімату, тому й дають гарний врожай, каже чоловік. Додає, має сорти з різних куточків світу.

«Є японські сорти, є американські кишмишні сорти, є з Росії сорти, багато українських селекціонерів, є й кримські сорти. Останніми роками у нас клімат стає сприятливим до вирощування винограду», – розповідає фермер.

Фермер на Хмельниччині вирощує понад 200 сортів винограду. Фото: Суспільне Поділля

При належному догляді з одного куща винограду можна зібрати від 20 до 40 кілограмів плодів. У наступні кілька років чоловік планує збирати три-чотири тонни винограду з присадибної ділянки. Мріє про власну виноробню.

Роман Єфименко додає, що за певних температурних умов зберігання зрізані десертні грона винограду можна подавати у свіжому вигляді на новорічний стіл та навіть скуштувати у березні.


Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: