У містечку Калюс Новоушицького району Хмельницької області в місці злиття річок Дністер і Калюс ще у дореволюційні часи росли роскішні виноградники та виробляли унікальне вино. Фермер та винороб Юрій Данилюк відродив стародавній промисел та виноградники й нині виробляє авторське вино. Про це повідомляє agronews.ua.
У позаминулому столітті в Калюсі росло 20 тисяч лоз винограду і функціонував справжній виноробний завод. Згодом винний промисел було знищено, виноградники деградували.
Стародавній промисел відродив фермер та винород з Хмельниччини, технолог Юрій Данилюк. Ідея робити вино з’явилася у нього 10 років тому, коли власники висадили перші саджанці винограду на своїй земельній ділянці в містечку Калюс поблизу села Рудківці, пише uabestwine.
Згодом тут почали виробляти авторське вино з власного винограду, який добре родить і на Хмельниччині.
У 2015 році було розлите перше вино, вироблене з власного винограду. Для себе та рідні. Надалі з кожним роком збільшувались обсяги виробництва, придбали необхідне обладнання і зважилися на запуск бренду з географічним зазначенням. Так невелике містечко стало символом хмельницького виноробства.